Slipp fargene løs, det er snart vår!

– Når vi går inn i februar, blir lengselen etter våren nesten uutholdelig.  Heldigvis bugner det av fargerike vårblomster som gir påfyll av farge og glede boligen, sier daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Snøen ligger fremdeles kald og som et hvitt teppe på bakken. Men det er lov å drømme seg bort mot våren, som om få måneder gjør sitt inntog. Og frodige vårblomster med den.

Fargesprakende Primula
En av de mest fargerike vårblomstene vi har er Primula eller kusymre som vi kaller den på norsk.

Primula finnes i en fargeskala som spenner fra hvit til solgul, fra knall blå over til lys fiolett og fra rosa over til dyp rød. Den mest populære Primula er den storblomstrede Primula vulgaris, som finnes i klare sterke farger.

Plantene må ikke tørke ut, og klarer fint normal stuetemperatur, selv om de trives best ved en temperatur på under 20 grader. Noen Primula har en herlig duft og jo kjøligere planten står dess mer dufter blomstene. Blomstringen varer sjelden mer enn to til tre uker.

Setter du Primula lyst og svalt etter blomstring, kan den plantes ut i hagen til våren. Ellers er dette en typisk ’bruk og kast’-plante.

Vår i stuen
Ranunklene (Ranunculus) stråler i alle mulige farger, fra kritthvit til solgul og dyp rød. De ligner pioner med sine utallige kronblad. Ranunklene trives aller best i kjølige rom, gjerne under 15 grader. De er derfor perfekt på steder som i entreen, vindfanget eller i en vinterstue. Ranunkler er å få kjøpt både som snittblomst og som potteplante.

Ranunkler som potteplante er storforbruker av vann, så sett planten lyst og vann den ofte, men pass på at røttene ikke blir stående i vann. Ranunkler kan fint plantes ut i krukke eller i hagen når frosten har sluppet taket.

Blomsterløk inne og ute
Perleblomst (Muscari) er blitt en av våre kjære vårblomster, som dessuten trives godt innendørs. De små løkblomstene er parat til å springe ut med sine søte blå vårperler. Blomstene holder seg best om de plasseres lyst og kjølig. Om temperaturen holder seg over frysepunktet, kan du godt sette ut en krukke med løkblomster ved inngangspartiet eller på trappen.

Når perleblomstene har visnet ned og frosten er over, kan du sette løkene i et bed eller i en krukke. Er du heldig kan du glede deg over disse søte små løkblomstene i mange år fremover.