Sprekt uteareal til skole og fritid

Sprekt uteareal til skole og fritid

Sveberg skole utomhusanlegg
Sted: Hommelvik, Sør-Trøndelag
Prosjekttype: Utomhusanlegg
Areal (utomhus): 17 500 kvm opparbeidet areal, totalt uteområde
69 000 kvm
Prosjektkostnad: ca 11 mill. kr (totalt inkl bygg 138,5 mill)
Byggherre: Malvik kommune
Hovedentreprenør: Grunnarbeid AS
Landskapsarkitekt: Agraff AS
Arkitekt: Vis-a-vis arkitekter
RIB: Karl Knudsen AS
VA: Rambøll AS
Underentreprenører og leverandører: Elektro: Buvik elektro - Flaggstang: Flagg-spesialisten - Huskestativ: Lek og Park - Basketstativ, supernova: Tress - Spica svingstang: Kompan - Gummibelegg: Safeplay AS - Sikkerhetssand og grus: Ramlo Grus og Transport - Benker: Skogmo Bruk - Blåse og klatretau: Erling Haug - Klatrenett: Lek og Sikkerhet - Gjerder: Foraas.
Idrettsutstyr: Bordtennisbord: Scandi Sport - Kunstgress: PST-sport - Skilt: Euroskilt AS - Blikkenslager: Carlsen Blikkenslager - Granitt, trapper og kantstein: Heimdal Granitt og Betongvare - Rekkverk: Nordic Stål - Kummer: Ulefos NV.
Planteliste: Nåletrær: Vanlig furu pluggplanter - Løvtrær: Spisslønn, osp, blodhegg, sølvpil - Busker: Solbærspirea

Elevene ved Sveberg skole i Hommelvik utenfor Trondheim har en tumleplass mange bare kan drømme om. Malvik kommune har lagt store ressurser i utomhusanlegget, som er blitt en fantastisk arena for aktivitet, lek og læring.

Kommunen har i ett prosjekt bygd både ny skole, idrettshall og grendehus. Skolen sto ferdig til skolestart i fjor høst sammen med utomhusanlegget. I begynnelsen av november ble også kunstgressbanen fullført, og anleggett ble ferdigstilt på tampen av fjoråret.

Da hage.no/Byggeindustrien besøkte skolen i november, var elevene i full sving med fartsfylt lek og aktiviteter på de fargerike utearealene. Kunstgressbanen var også full av ballsparkende unger, som endelig kunne boltre seg på et mer praktisk og behagelig underlag enn den gamle grusbanen som lå der før.

Sveberg skole har for øyeblikket 300 elever fra 1. til 7. trinn, men er dimensjonert for 450 elever. Kommunen opplever stor tilflytting og er i gang med å bygge 900 nye boliger samt barnehage i nærheten av skolen.

Fargerike skråninger
Det første man legger merke til på området er de knallgule og svarte skråningene i støpt gummi, samt fargerike «stolpeskoger«». Dette er grupper med impregnerte trestolper, i høyder fra to til fire meter.

I de gummibelagte skråningene kryr det av unger i alle aldre som klatrer i tau og klatregrep. Det er støpt ned store steiner i gummibelegget, som er malt i mange forskjellige farger.

− Vi er svært fornøyd med resultatet, og her er det tydelig at ungene trives. Som du ser er det et yrende liv i friminuttene, sier prosjektleder Ole Tronstad ved Virksomhet for areal og samfunnsplanlegging i Malvik kommune.

Han forteller at anlegget også brukes utenom skoletid og i helgene av befolkningen. Mange familier legger gjerne søndagsturen innom skolens uteområde.

Mye for pengene
Tronstad er ansvarlig for alle kommunens større bygggeprosjekter og har styrt både byggingen av Sveberg skole, idrettshallen og utomhusanlegget.

– Vi har hatt én hovedentreprenør på hele prosjektet og er veldig godt fornøyd med samarbeidet og det endelige resultatet. Vi synes vi har fått mye igjen for pengene, sier Tronstad tilfreds.

Han roser også kommunens politikere som hadde mot og vilje til å gå for en komplett løsning, fremfor å vedta en stykkevis utbygging. Hele prosjektet er utført innenfor budsjett og levert til avtalt tid.

Hovedentreprenør har vært trondheimsfirmaet Grunnarbeid AS, som forøvrig nylig gikk konkurs. Hele prosjektkostnaden er på 138,5 mill kroner, hvorav posten utomhusanlegg utgjør ca 11 mill kroner. Dette inkluderer også to parkeringsarealer.

Lek med mer enn ball
Agraff arkitekter i Trondheim har utformet landskapsplanen for Sveberg skole.

− Vi har hatt fokus på barn i aktivitet da vi planla skolegården, sier landskapsarkitekt Marte Willumsen i Agraff. Hun sier at det har vært viktig å legge til rette for flere aktiviteter enn bare ballspill, for å gi elevene et bredest mulig spekter av utfordringer. Klatring, balanse, sosial interaksjon og fysisk utvikling er stikkord i så måte.

Tomten er på hele 55.000 kvadratmeter, hvorav det opparbeidede utearealet utgjør ca 17.500 kvm. Skolen ligger mellom to grønne åser med frodig furuskog. I alle år har elvene brukt skogen og naturen som lekeplass og læringsarena. Dette er også ivaretatt i landskapsplanen.

− Sveberg skole har flotte furuskogområder. Det har vært viktig for oss å bevare disse i så stor grad som mulig. De opparbeidede arealene er ikke større enn nødvendig for å få en funksjonell skolegård, sier Willumsen.

Har det vært andre forhold å hensynta med omgivelsene?

− Den utvidede delen av skolen med idrettshall er delvis lagt på en stor fylling, der det er sprengt ut ca 15.000 kubikkmeter med fjell. Herfra er det en fantastisk utsikt over Trondheimsfjorden. Vi har tilstrebet å snu elementene som kan oppfattes som noe negativt, til en ressurs for skolen og elevene. Fyllingsskråninga er derfor planlagt med mange ulike muligheter for lek; med klatretau, nett, steiner og andre elementer barna kan utfordres med, sier Willumsen.

Universell utforming
Skolegårdens ulike nivåer er universelt tilgjengelige i så stor grad som mulig. Flere steder er rullestolstilpasset stigningsforhold integrert i lekearealet, som en del av terrenget.

− Bevaring av skogområder har gått foran kravet til universell utforming, så de stedene det ville krevd store terrenginngrep i de verdifulle furuskogområdene, har kravet måtte vike. Rullestolbrukere må derfor bruke heisen inne i skolebygningen for å komme til på disse områdene, sier Willumsen.

Tåle røff bruk
For å supplere skolegården med lekeelementer som tåler mye og røff bruk, har det blitt etablert et lekeareal for mindre barn på vestsiden av skolen og et større areal på østsiden av skolen.

− I tillegg til klatre- og balanseelementer tilbyr skolegården rom og utstyr for basketball og fotball, lek i skogen, og stille lek i mindre rom, forteller landskapsarkitekten.

Belysning og varmekabler
Belysningen er videreført fra det eksisterende anlegget. Det er lyssatt med pullertbelysning og lysmaster.

Tekst og foto: Svanhild Blakstad