Nytt biogasslaboratorium åpnet på Ås

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk åpnet torsdag 26 januar et nytt biogasslaboratorium på Campus Ås.

- Regjeringen er veldig fornøyd med at vi har fått til denne satsingen på forskningssentre for miljøvennlig energi. Jeg er spesielt fornøyd med at vi har fått dette senteret her på Ås, der vi har fått til et samarbeid mellom forskningsmiljøene i Trondheim og Campus Ås, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Gjennom produksjon av biogass kan landbrukssektoren bidra til å resirkulere næringsstoffer fra storsamfunnet. Forskning på disse problemstillingene kan bidra til at samfunnet blir mer kretsløpsbasert og mer klimavennlig, sier Lars Peder Brekk.

Mer effektiv forskning på biogass
Biogassforskerne og stipendiatene på Campus Ås (UMB og Bioforsk) har nå flyttet inn i et nytt laboratorium. Laboratoriet er avansert og enestående i Norge, på topp i Norden og på nivå med de beste i Europa ellers.

Laboratoriet er finansiert med midler fra UMB og Bioforsk med bidrag fra Norges forskningsråd (FME-CenBio). Norsk industri har også bidratt med kompetanse og utstyr i oppbyggingen og deltar dessuten i felles forskningsprosjekter. Forskningsmiljøet tilknyttet laboratoriet har en stor prosjektportefølje finansiert av Forskningsrådet og industripartnere. Biogassforskning og -innovasjon er en del av det nasjonale FME-CenBio (Bioenergy Innovation Centre).

Gjennom oppbyggingen av dette laboratoriet har UMB og Bioforsk etablert et godt internasjonalt forskningssamarbeid, særlig i Norden og USA.

Forskning for et mer klimavennlig samfunn
Biogass fra jordbruket kan bli et svært viktig bidrag for å redusere klimautslippene, samtidig som næringsstoffer fra storsamfunnet blir resirkulert. Forskningen på biogass vil gjøre det mulig å utnytte alle typer organisk avfall til energi og plantegjødsel, enten avfallet kommer fra husholdninger, gårdsbruk, industri eller fra skogen.

Dermed blir behovet for mineralgjødsel redusert og utslippene av metan, karbondioksid og lystgass vil gå ned. Ved å bruke biogass som drivstoff til traktorer og biler, blir forbruket av fossilt drivstoff redusert.