Moderne planter, nytt hus

Vi skal anlegge helt ny hage og ønsker at hagen skal stå i stil med helt nytt trehus i moderne stil. Huset ligger i et byggefelt med nye hus i samme stil. Tomten er ca 750 m2, ligger på sørvestlandet, er sørøstvendt og utsatt for en del vind.

Har du forslag til busker, små trær og vintergrønne planter som kan passe inn? Jeg trenger busker som kan skjerme for innsyn, men ønsker ikke samme hekk rundt hele tomta.

Hilsen Åshild

Hei Åshild

Utifra din beskrivelse, ser jeg for meg et relativt "strengt" hus, mørkbeiset med store vindusflater. Du er heldig med beliggenhet, så jeg regner med at du er i herdighetssone 2-3.

Her er noen forslag, som jeg håper du liker:

Vi begynner med innramming av tomten. Her kan du veksle med vintergrønn Liguster (kan stå både som fri form og tåler godt formklipping), Gullbambus (den må plantes i bunnløse kar, da den sprer seg veldig lett. Vannkrevende), Alperips (busk i både fri form og som kan klippes).

Alle disse tre blir 2-3 meter høye max. Siden kan du, hvis du ønsker å være litt mer spesiell, forsøke Elefantgress på enkelte steder, men de krever også mye vann og plass. Som vintergrønn hekk, kan du også velge Rhododendron, men den kommer i veldig mange forskjellige høyder, så vær nøye med å velge rett høyde.

Mer tradisjonelle løsninger kan være Hvitrogn (busk), Agnbøk (som beholder de visne, men kobberfargede bladene på om vinteren) eller alminnelig Tuja Smaragd. Husk også at det går an å kombinere i tomtegrensen med levegger av forskjellige typer. Noen kan "tettes" ved at planter klatrer på dem, andre er designet tette.

Når det gjelder planter i hagen (bed, langsmed hageganger og terrasse) ville jeg holdt med til noen få typer og heller hatt mye av hver sort. Det er lett å la seg friste av mye fint når man står med blanke ark, men her er mitt forslag til gjennomgående blomstring av stauder/løk sesongen igjennom:

Tidlig vår - Julerose (div farger) / Vår - Vårvortemelk (kromgul) og Sneklokker (løk som settes høsten før)

Tidlig sommer - Iris + tidlige tulipaner (løk)

Sommer - Forskjellige Prydgress (ikke alle er flerårige), Blå kuletistel + Krypmalurt + Salvie i tillegg til Stormarikåpe + Storkenebb "Johnsons Blue"

Sensommer - Lavendel + Evigbergknapp "Herbstfreude".
Dette gir en fargescala fra lyse farger på våren men innslag av skikkelig gult, til selvvalgte farger på Iris og Tulipaner og på høysommer en blanding av blått, grått og grønntoner, for så å gå over i høsten med lavendel og varmt gammelrosa. Har du grønne fingre og er hjemme om sommeren, er det vakkert med innslag av roser.

Forslag til små trær må være Vifteblodlønn = Acer palmatum "Atropurpureum", Hengeselje = Salix "caprea pendula", Hengeblodbøk (som må være podet på annen stamme og derfor ikke blir høyere enn da du kjøper den)

Hvis du er glad i blomstrende busker, er nyperose (Rosa rugosa) en av de buskene som tåler best (salte) vinder.

Håper noe av dette falt i smak!

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen