10 millioner for å redusere bruk av plantevernmidler

Landbruks- og matdepartementet har fordelt 10 millioner kroner på prosjekter og tiltak som skal bidra til å redusere bruk av plantevernmidler.

Handlingsplan for 2010-2014 har som målsetning å redusere avhengigheten av kjemiske plantevernmidler i norsk landbruk og redusere risikoen for helse og miljø ved bruk av slike midler. Det satses spesielt på å øke kunnskapsnivået om rett bruk av plantevernmidler og alternativer til kjemisk bekjempelse av skadegjørere.

- Vi må fortsette innsatsen for å redusere bruken av kjemiske plantevernmidler, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

- Det er en utfordring for næringen at det i enkelte kulturer er få gode planteverntiltak tilgjengelig, sier Brekk.

En arbeidsgruppe med representanter fra Bondelaget, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet står for den løpende oppfølgingen av handlingsplanen. Landbruks- og matdepartementet har lagt gruppens forslag til grunn for fordeling av midlene til gjennomføring av tiltak i 2012.

Det bevilges 1,6 millioner kroner til utprøving av plantevernmidler som kan benyttes i integrert produksjon i såkalte småkulturer. I tillegg avsettes det 0,7 millioner kroner til ett nytt prosjekt, som skal fremme bruken av {F6AA7E35DF5C}nytteorganismer i biologisk bekjempelse av planteskadegjørere.

I dette prosjektet skal småkulturer og andre kulturer hvor det er liten tilgang på plantevernmidler prioriteres.