Tulipansesongen er i full gang

I begynnelsen av januar starter tulipansesongen for fullt. Tulipaner er første påminnelse om at lysere tider er på vei, og den populære blomsten har sågar fått sin egen dag.

- Tulipandagen feires fredag 13. januar, forteller daglig leder Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

En flørt med farger
Tulipaner finnes i utallige typer og farger. Hvite, fiolett, gule, røde, oransje og rosa i mange nyanser. Noen er tofargede, noen ensfarget og noen med doble kronblader.

En blandingsbukett bringer våren inn i stuen, mens en ensfarget bukett gir et mer elegant uttrykk. Noe av det som gjør nettopp tulipaner så spesielt er dets fargespill. Man kan blande en rekke farger uten å være redd for at det skjærer seg, for nå det gjelder tulipaner er alt lov. Her er valget ditt.

Kortreiste tulipaner
Mange får en følelse av vår når de første tulipanene dukker opp i butikkene. Kanskje er det grunnen til at så mange nordmenn kjøper denne herlige snittblomsten. For vi elsker simpelthen tulipaner. Tulipaner fra Amsterdam? Ikke i Norge. Vi er selvforsynte med tulipaner og det produseres 75 millioner tulipaner i løpet av sesongen i norske gartnerier.

Tulipaner har lang tradisjon i Norge. I 1997 feiret vi 400 års jubileum for denne vakre blomsten i Norge. Og det bare tre år etter at hollenderne feiret sitt 400 års jubileum.

Blomstret først i Bergen
Det var i Bergen de første tulipanene ble drevet frem. I 1596 reiste legen Henrik Høyer til Leiden i Holland for å ta sin medisinske doktorgrad. Han ble god venn med Carolus Clusius, mannen som hentet de første tulipanløkene til Holland tre år tidligere.

Høyer fikk med seg en rekke løker og knoller da han reiste hjem til Bergen høsten 1596. I Bergen plantet han løkene, og våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge.