Fruktcupen er i gang

Skolefrukt lanserer våren 2012 Fruktcupen for alle barneskolebarn. Målet er på en morsom måte å motivere barn til å spise mer frukt og grønt.

Fruktcupen har blant annet funnet inspirasjon i det irske Food Dudes, et program som bygger på at barn tidlig må introduseres for smaker for å få et variert og sunt kosthold senere i livet.

- Bananer, gulrot og kanskje et glass juice?
På familiens kjøkken hjemme på Smestad i Oslo er Ida Eunice Søreide Senstad (12) i full sving foran pc'n med å registrere hva hun har spist av frukt og grønt de siste dagene. Hun var blant de første av mange som registrerte seg på Fruktcupens hjemmeside allerede i desember, selv om cupen starter på ordentlig først i januar.

- Jeg spiser enten en klementin, et eple, en banan eller en pære på skolen hver dag, sier Ida, som går på Smestad skole, som er med i Skolefruktordningen.

I dag har Ida spist en banan på skolen og enda en banan til da hun kom hjem. Med trekk og dra-funksjonen er det lett å legge riktig antall frukter og grønnsaker der de skal.

Hva er 5 om dagen?
- Barna har et godt forhold til frukt og grønt, men de fleste barn kan med fordel spise litt mer. Vaner er alltid viktig for å spise frukt og grønt, det er derfor viktig å begynne i ung alder, opplyser prosjektleder Tore Angelsen i Skolefrukt om bakgrunnen for Fruktcupen.

En hensikt med cupen er å øke bevisstheten hos barna om hva 5 om dagen egentlig er.

- Alle har hørt om 5 om dagen, men få vet nøyaktig hva det betyr i praksis. En enhet tilsvarer omtrent den mengden man får plass til i hånden sin. Det kan være en frukt, en håndfull bær eller en tilsvarende porsjon grønnsaker. Juice teller også, men kun som 1 om dagen, uansett hvor mange glass man drikker.

Fruktcupen har blant annet funnet inspirasjon i det irske Food Dudes, et program som bygger på at barn tidlig må introduseres for smaker for å få et variert og sunt kosthold senere i livet. Repetisjon, rollemodeller og belønning er de sentrale elementer i dette opplegget, som har hatt stor suksess i flere land.

Merker og premier
Fruktcupen består av 5 nivåer, hvor alle deltakere starter på nivå 1. For hvert nivå har eleven mulighet til å skaffe seg et unikt merke. For at Ida skal nå nivå 2 må hun gjennomsnittlig ha spist 3 frukter eller grønnsaker hver dag i 2 uker. Kun frukt- og grøntinntak som er registrert på nettet vil telle i konkurransen.

Ida er fast bestemt på å klare alle merkene og være med i trekning av fine premier hver måned frem til sommeren, for Fruktcupen ser morsom ut og gir henne lyst til å prøve spise mer frukt og grønt.

- Jeg liker gulrøtter og blomkål, men er ikke så glad i broccoli, innrømmer hun. 5 om dagen har hun hørt om og vet at det har med å spise frukt og grønt å gjøre, men ikke hva det nøyaktig innebærer.

Fruktcupen er for alle barn
- Fruktcupen baserer seg særlig på belønning og fungerer på samme måte som Skimerket har gjort for flere generasjoner. Opplysningene er basert på tillit og barna konkurrer mot seg selv, sier Angelsen.

Alle elever ved 1.-7. trinn kan delta i Fruktcupen uavhengig av om de bestiller skolefruktabonnement eller ikke, og en melder seg på individuelt på Skolefrukt.no. Deltakelsen er gratis, men hvert merke koster 15 kroner, som dekker porto og distribusjon.

Selve konkurransen, med månedlig trekning av fine premier for hvert nivå elevene klarer, vil vare frem til juni.