Knitrende og crispy tulipaner til jul

Rødt, hvitt og grønt er farger som hører julen til. En stor bukett hvite eller røde tulipaner vil passe ypperlig som dekorasjon til juleselskapet, sier daglig leder Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Tulipansesongen strekker seg fra desember til april. Totalt selges det 75 millioner tulipaner gjennom sesongen, og 10 millioner av disse vil bli solgt i ukene frem mot jul og i julehøytiden.

Kortreiste tulipaner
Tulipanene vi kjøper i Norge er produsert i norske veksthus. Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til forbrukerne.

Tulipaner for enhver smak
Til jul går det mest i røde og hvite tulipaner. Men tulipanene finnes i absolutt alle farger og i mange former. Frynsete, krøllete, glatte, enkle og doble. Den klassiske og rene formen passer inn i de fleste omgivelser. De er pene i alle faser av blomstringen.

Uten vann
Tulipaner kan du også kjøpe "tørre", dvs. at de ikke har stått i vann, men har vært lagret kjølig etter at de ble snittet. Tulipanene visner ikke med denne behandlingen, men ”går i dvale”. Det dannes en hinne over snittet i stilken, og planten sparer vann. Det er derfor viktig å lage nye snitt i stilken slik at plantene klarer å suge opp vann igjen.

Tulipantips
Tulipanen fortsetter å vokse etter at den er satt i vase. Hvis man blander andre typer blomster i samme bukett, kan tulipanene snittes noe kortere, slik at de ikke blir lengre enn de andre når de vokser. Man kan også lage en effekt ut av nettopp dette, og la de vokse seg lengre enn de andre.

- Kjøp tulipanene i godt utviklet knopp. Pass på at knoppene har farge.

- Ta tulipanene ut av papiret, men behold plasten på de første timene.

- Snitt tulipanene (en til to centimeter) rett over. Helst under rennende vann. Sett tulipanene i en ren vase i lunket vann. La dem stå kjølig de første timene.

- Ta plasten av og sett tulipanene i vasen med kaldt vann. Ha gjerne i holdbarhetsmiddel for løkblomster.

- Sett blomstene kjølig hver natt, da varer de lenger.