Småkakenes ti på topp

Pepperkaker og krumkaker er de mest populære julekakene, tett fulgt av kransekake.

Det viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Selv om det ikke er så mange som har syv slag kaker lenger, er julebakst en hyggelig aktivitet for hele familien. Barn har stor glede av å delta i bakingen, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat.

Og småkakene kan gi glede til langt over jul. De fleste holder seg godt i en kakeboks til påske.

– Julebaksten er en tradisjon det er verd å ta vare på, mener hun.

Vær nøye!
De ti mest populære julekakene er, ifølge undersøkelsen: Pepperkaker, krumkaker, kransekake, smultringer, goro, berlinerkranser, sandkaker, kokosmakroner, sirupssnipper og serinakaker.

– Dette er en fin blanding av forseggjorte festkaker og mer hverdagslige julekaker, mener Åse Kringlebotn i MatPrat.

Mange har spørsmål og er usikre før de setter i gang med julebaksten, særlig de som prøver seg på mer avanserte varianter for første gang.

– Hold deg til oldemors oppskrift når du skal bake småkaker. Eller gå inn på matprat.no, der alle oppskriftene er velprøvde. Og følg oppskriftene nøye! Når man baker småkaker er det verken rom for slumsing eller eksperimentering, advarer Åse Kringlebotn.

Mange som ringer MatPrats nødtelefon SOS Julemat om julebakst sier de har fått for løs deig.

– Husk på at deig som skal kjevles eller trilles må kjøles ned i kjøleskapet først, slik at den blir fast og fin å håndtere. Ofte krever dette at deigen bør ligge i kjøleskap over natta.

Riktige egg
Eggene i julebaksten bør være av størrelse medium eller large, ikke små og ikke ekstra store. Feil mengde egg kan påvirke konsistensen på deigen.

– Egg bør dessuten holde romtemperatur før de brukes til baking, og kan derfor med fordel ’’overnatte’’ på kjøkkenbenken før deigen eller røra lages.

I de tradisjonelle julekakene er det smør, ikke margarin, som gjelder.

– Det gir best smak, og jeg synes det har vært verd å vente på ekte meierismør, sier Åse Kringlebotn.