Julerosen − den første juleblomsten

«Det hev ei rose sprunge ut av ei rot so grann…» I en kjent julesang er det julerosen det synges om, og den regnes som den første juleblomsten.

Tidligere ble julerose brukt til jul, men har vært litt glemt de siste årene. Nå er den imidlertid blitt stadig mer etterspurt som potteplante til jul. Julerosen krever en lys og sval plassering i stuen, den vil ikke ha for mye vann og trenger heller ikke gjødsel den tiden vi har den inne som potteplante.

Julerosen er en staude som vi kan ha som potteplante vinterstid og som kan settes ut i hagen når våren kommer. Plant den ut om våren på en lun plass og pass godt på å dekke den med visne blader som vinterdekke. I milde strøk blomstrer julerosen til jul, men andre steder vil det nok ikke blomstre før i mars eller i april.

Den naturlige vokseplassen er i de østlige deler av Alpene i Sørøst-Europa. Om sommeren når det er varmt er det de grønne bladene vi ser, men når det blir fuktig og mildt om vinteren strekker blomstene seg opp, og de er svært vakre.

Vakker, men giftig
Helleborus niger (julerose) er helt hvit selv om det latinske navnet niger betyr svart. Det er røttene og ikke blomsten det siktes til. Røttene er svarte, og ikke bare ser de giftige ut, men er svært giftig. Planten var tidligere kjent både som medisinplante og giftplante.

Artikkelen har også vært publisert i www.byavis.no

Les mer om julens blomster: Ny begonia kan bli en julehit

Julens favoritt hylles med egen dag.