Vær skeptisk når du handler kosttilskudd

Mattilsynet har i 2011 kontrollert innhold, merking og markedsføring av kosttilskudd. Prosjektet har avdekket helsefare knyttet til innhold av ulovlige stoffer i enkelte kosttilskudd, i første rekke potensmidler.

Prosjektet viser et stort og uoversiktlig marked med et betydelig innslag av useriøse aktører, melder Mattilsynet.

I prosjektet, som er et samarbeidsprosjekt med Tollvesenet og Statens Legemiddelverk, har en undersøkt kosttilskudd i gruppene potensmidler, slankeprodukter, energigivende midler og smertestillende produkter fra helsekostbutikker og via salg over nett. Mattilsynet anser at det er disse fire produktgruppene som utgjør størst risiko for forbrukeren.

− Det er disse produktgruppene som oftest rapporteres når det er snakk om ulovlige innholdsstoffer og uredelig markedsføring, forteller prosjektleder Aina Svenneby i Mattilsynet.-
− Våre resultater er derfor ikke representative for kosttilskudd generelt. Vår oppfatning er at mesteparten av bransjen prøver å være seriøs og tilby sine kunder trygge produkter.

Potensmidler verst
De mest graverende funnene ble gjort innen gruppen potensmidler, der hele 18 av 33 kontrollerte produkter inneholdt ulovlige stoffer. 11 av disse inneholdt udeklarerte legemiddelstoff som ble funnet ved analyser. Disse ble med unntak av ett produkt solgt via internett eller “erotiske butikker”. Mattilsynet har nedlagt omsetningsforbud for alle produkter der innholdet har vært ansett som helsefarlig.

Hun har stor forståelse for at folk ønsker å bruke kosttilskudd, og at man ønsker klare og entydige råd fra myndighetene om hva som er trygt.

− Det beste rådet jeg kan gi er å være oppmerksom og kritisk. Prosjektet bekrefter vår antagelse om at det er tryggere å handle i helsekostbutikker enn på nett. Ikke kjøp produkter fra nettsider uten kontaktinformasjon! Når det ikke er mulig å spore hvem som er ansvarlig for produktene, mister en muligheten til å stille noen til ansvar om det skulle oppstå bivirkninger, understreker hun.

− Vær også ytterst forsiktig med å kjøpe produkter som lover kraftig og øyeblikkelig virkning. Slik markedsføring gir grunn til mistanke om ulovlige tilsetninger eller villedende markedsføring. De fleste plantebaserte kosttilskudd virker over tid; de er ingen vidunderkur.

− Salg over nett er en hodepine for myndighetene, vedgår hun. − Mattilsynet har bare myndighet til å stoppe omsetning av produkter i Norge. Vi kan dessverre ikke stoppe utenlandske internettselskaper uansett hvor farlige produktene deres er.

Dårlig merking også et problem
I tillegg til kjemiske analyser av 104 kosttilskudd er også merkingen vurdert. Resultatene må anses som nedslående. Det ble funnet mengder av små og store feil i merking, og halvparten av midlene blir markedsført ulovlig med medisinske påstander.

− Det er virksomhetenes og importørenes ansvar at produktene er trygge for forbruker. Kosttilskuddmarkedet er verdensomspennende, og det finnes aktører som bare er ute etter kortsiktig profitt, uten tanke for hvilke skadelige effekter produktene kan ha for forbruker.

− Vi har eksempler på norske importører som har analysert produktene de har importert, men hvor det likevel viser seg at produktene inneholder helsefarlige stoffer som vanskelig lar seg påvise ved analyser. Det er derfor svært viktig at importørene som sitter med ansvaret, har god kjennskap både til produsentene og produktene de handler med, avslutter Svenneby.