Finalistene i Det Norske Måltid klare

I Det Norske Måltid 2011 skal det deles ut hele ti priser. Finalistene i kategoriene kjøtt, fisk og skalldyr, ost, frukt og grønt og frukt- og bærdrikk er nå klare.

En nasjonal fagjury bestående av erfarne kjøkkensjefer har smakt og vurdert 49 unike råvarer og kvalitetsprodukter, som var nominert fra hver sin region.

Tre finalister i hver kategori går videre til kåringen som sendes på TV 2 søndag 11. desember.

Bent Stiansen fra Statholdergaarden og tidligere vinner av Bocuse d’Or har ledet juryarbeidet. Med seg har han hatt Kari Innerå fra Cru vin & kjøkken, Inge Johnsen fra Lian Restaurant, Ole Jonny Eikefjord fra Eik, Fjord og Eik Annen Etage, Geir Magnus Svae fra Tyrifjord Hotel og Jørn Lie fra Restaurant Gamle Raadhus og Grosch.

Finalistene i de fem kategoriene er:

Årets kjøttprodukt 2011:
Gildes Santa Kristina skinke, Stange, Østpå
Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra, Midti
Livèche kyllingbryst, Indre Østfold, Østpå

Årets fisk- og skalldyrprodukt 2011:
Halvors tørrfiskfilet fra Halvors Tradisjonsfisk, Tromsø, Nordpå
Kamskjell fra Seashell, Frøya, Midti
Klippfisk Gran Reserva fra Jakob & Johan Dybvik, Ålesund, Midti

Årets ost 2011:
Edel blå, godt modnet, fra Gangstad Gårdsysteri, Inderøy, Midti
Kvit Undredal, vellagret, fra Undredal Stølsysteri, Undredal, Vestpå
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy gård, Kjerringøy, Nordpå

Årets frunt- og grøntproduekt 2011:
Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand, Nordpå
Mandelpotet fra Auma Mandel, Alvdal, Østpå
Østby Asparges, Larvik, Sørpå

Årets frukt- og bærdrikk 2011:
Didrikk, bringebærdrikk fra Pyntebær, Verdal , Midti
Eplemost av norske Aromaepler fra Bagstevold gård, Øvre Eiker, Sørpå
Ringi, gårdspresset Gravenstein, fra Øvre Ringi gård, Slependen, Østpå

I tillegg er egne juryer i aksjon for å finne fram til vinnere av Årets Nyskapning, Årets Øl, Årets Matgleder, og Det Norske Måltids Hederspris.

Matlagene som er plukket ut fra hver region i tv-serien, møtes til kamp i finalen neste søndag. Det laget som lager det beste måltidet basert på matvarer fra sin landsdel blir Årets Matlag i Det Norske Måltid 2011. Hvem som henter hjem priser – og til hvilken landsdel – får vi vite når finalen av Det Norske Måltid går på luften på TV 2 søndag 11. desember kl. 22.30.

Næringsforeningen i Stavanger-regionen tok i 2008 initiativet til prosjektet Det Norske Måltid. Målet var å synliggjøre lokale og regionale råvarer, og derigjennom styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon. Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen er matfaglig koordinator og prosjektleder for prosjektet som i år en blitt en tv-serie. Formålet med tv-serien er å formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

Mer informasjon om finalistene finner du på www.detnorskemaltid.no