Slutt på hubro-grilling

Norske forskere har funnet ut hvordan de kan redde den rødlistede uglearten hubro fra å bli grillet. Fuglene skal få egne sittepinner på strømstolper.

Bekymringen er at foruroligende mange hubroer hvert år blir grillet når de plasserer seg på stolper i strømdistribusjonsnettet. Vingespennet til den store fuglen gjør at det svært lett kan oppstå kortslutning mellom fasene og jordslutning i stolpene. Det fører til sikker død for hubroen, opplyser Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Forskere fra NINA og SINTEF har grublet og fundert over hvordan hubroen kan reddes fra grillingen. Løsningen deres er å installere en ny sittepinne på stolpene. Pinnene installeres som en forlengelse av stolpetraversen på utvalgte stolper. Samtidig blir det montert sitteavvisere, det vil si elementer med pigger som hindrer hubroen i å slå seg ned på uønskede områder på selve traversen.

Løsningen er testet ut på Sleneset på Lurøy i Nordland, som har Europas tetteste populasjon av hubro. Resultatene har hittil vært svært lovende.

– Vi er godt fornøyd med resultatene av testene så langt, sier avdelingsleder Terje Sagvik hos Rødøy-Lurøy kraftverk i Nordland.

Ifølge Norsk ornitologisk forening finnes det kun rundt 600 hubropar i Norge. Foreningen ønsker derfor tiltak som kan redusere unødvendig fugledød velkommen.

Sittepinnen kan bli kommersielt tilgjengelig neste år, dersom ytterligere tester også forløper positivt.