Hvem sprer mest matglede i Norge?

Nå skal det avgjøres hvem som er landets fremste spreder av matglede. En helt ny pris er opprettet, og alle kan foreslå kandidater.

Prisen deles ut under Matgallaen i Stavanger 10. desember. Arrangementet blir en sentral del av finalen i TV 2-serien Det norske måltid.

– Hele det norske folk kan foreslå kandidater. De to som skriver best begrunnelse for forslagene sine får selv delta på Matgallaen, med reise og opphold dekket, sier Anne Mari Halsan, direktør i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I tillegg til MatPrat står opplysningskontorene for frukt og grønt, brød og korn samt meieriprodukter bak prisen, som skal tildeles en matentusiast som har inspirert nordmenn til å ta et skritt videre i matveien.

– Kandidatene må ha nådd ut til mange og spredd matglede på en nytenkende måte. Vinneren må ha gode matfaglige kunnskaper, men også en positiv holdning som har bidratt til utviklingen av det norske kjøkken, sier Halsan.

Kandidatenes jobb, rolle eller virkefelt er ikke nærmere definert.

– Prisvinneren kan like gjerne være en innflytelsesrik matblogger som en tv-kokk. Det er betydningen som inspirator for andre det legges vekt på.

Innsending av forslag med begrunnelser skjer elektronisk via de deltakende opplysningskontorenes hjemmesider eller Facebook-sider.

Fristen er 24. november klokken 12.00. En fagjury vil deretter vurdere alle innkomne forslag og peke ut en vinner.

– Dette blir den første kåringen i sitt slag i Norge, så det blir et kjempespennende prosjekt. Nå håper vi flest mulig har lyst til å nominere kandidater og at kåringen av den endelige vinneren vil inspirere flere til å spre matglede, sier Anne Mari Halsan.