MatPrat går ikke for lavkarbo

Norges fremste kompetansesenter for matformidling, MatPrat, anbefaler ingen spesielle dietter, heller ikke lavkarbo.

– Som landets største serviceorgan innen mat, kosthold og ernæring, får vi stadig høre at lavkarbo må være midt i blinken for oss, vi som skal fremme råvarene egg og kjøtt, sier direktør Anne Mari Halsan.

Det kommer MatPrat ikke til å gjøre.

– Det er de norske myndighetenes kostråd som ligger til grunn for vårt kostholdssyn, ikke enkelte dietter eller kostfilosofier, som for eksempel lavkarbo er, sier Halsan.

Myndighetenes kostråd går blant annet ut på at vi bør spise mer grønnsaker og mindre fett, salt og sukker.

Utvikler oppskrifter
– Vi ser på oss selv som en hjelper som skal veilede og inspirere nordmenn til å spise sunn, variert og næringsrik mat, sier Halsan.

MatPrat omsetter myndighetenes kostråd til oppskrifter, praktiske råd og tips i hverdagen til folk flest.

– Vi har utviklet over 300 oppskrifter der næringsinnholdet er beregnet, slik at det er lett å kontrollere inntak av for eksempel kalorier. Også i flere tusen av våre andre oppskrifter har vi lagt vekt på å bruke minst mulig fett, salt og sukker, og mest mulig frukt og grønt.

MatPrat har også publisert en rekke artikler om kosthold og helse.

Stort fagmiljø
Av de 21 ansatte i MatPrat er fire ernæringsfysiologer og åtte faglærere i ernæring, helse og miljø. Daglig svarer de på spørsmål på e-post, telefon, blogg og sosiale medier som Facebook og Twitter.

– Vi erfarer at mange sliter med dårlig tid til matlaging i en travel hverdag. Å lage mat hjemme er viktig for folkehelsen. MatPrat ønsker å bidra til sunnhetsrealisme midt i denne travelheten.

Det skal dessuten være lov å kose seg med maten.

– Mat har en svært viktig sosial funksjon som også bidrar til bedre psykisk helse, sier Anne Mari Halsan.