Norsk kolonihagedrøm i København

Blomsterdekoratør og fagdommer i World Skills Trond Deetjen har funnet sin kolonihagedrøm i København. Følg med inn i hans frodige hageverden og få litt inspirasjon i høstmørket.

– Da vi fant denne kolonihagen så vi potensialet. Huset var falleferdig og i hagen sto en flott, diger gran som skygget for det meste. Nå har vi en hage med ulike «rom». Vi kan trekke oss tilbake eller vi kan følge med på nabolivet. Og, ikke minst, vi har god plass til store, sosiale vennelag.

Bergenseren Trond Deetjen har gjort københavner av seg. Eller, rettere sagt, kjæresten gjorde ham til dansk hovedstadsborger.

– København er en deilig by, sier Trond på kav bergensdialekt. Brian og jeg bodde trangt og smått på 42 kvadratmeter i byen og trengte en kolonihage. Jakten var i gang. Vi var veldig heldige og fikk kjøpt dette stedet av en eldre kvinne for fem år siden. Her senker skuldrene seg ti centimeter når vi går inn porten.

Ønsket seg hageflekk
Trond er blomsterdekoratør, lærer på blomsterdekoratørutdanningen ved Roskilde Tekniske Skole og ansvarlig for internasjonale konkurranser ved Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor (BLOK). Brian er hortonom, altså ekspert i hagevitenskap. Det er kanskje ikke til å undres over at de ønsket seg en hageflekk.

Årets gang
De første to årene lot Trond hagen stå nærmest i fred – med unntak av den store granen, som fikk nytt liv som julegrønt på kirkegårdene i kommunen. Etter to runder med vår, sommer og høst hadde de to herrene dannet seg et bilde av hagens opprinnelige innhold.

– Vi ville gjerne bruke mest mulig av det som var der, men samtidig ville vi ha blomstring hele sesongen.

På tross av at Trond og Brian har byttet ut den trange boligen i sentrum med en komfortabel leilighet i Sydhavn i København, tilbringes halve året «på hytta».

Hjemme slynger kanalen seg rundt huset, og de tar seg noen turer til byen for å vaske klær og svømme en tur. Eller hvis det blir for vått i hagen. I år har det blitt noen våte sommerdager i sentrum.

– For oss er det hagen som gjelder fra begynnelsen av april til slutten av september.

Da hagen ble planlagt hadde Trond og Brian seriøse tanker om å dyrke blomster de kunne bruke i faget.

– Men de er jo så vakre der de står, så vi kan ikke plukke dem, ler Trond.

– På jobben bruker vi blomster – her nyter vi dem. Vi har også bærbusker og gleder oss over bær rett fra busken eller som nyrørt syltetøy til vafler og syrnet fløte. Og så ønsker jeg meg et stort, gammelt epletre som jeg kan ligge under. Jeg må nok ut og jakte på en moden utgave, smiler Trond Deetjen,

På jakt etter stemning
I hagen skaper blomster og bed med en variasjon av høye og lave vekster, ulike hagerom. Hver del av hagen har sitt lys og sin stemning, og den hyppig benyttede «festplassen» har langbord og grill.

Trond sier han har en sosial natur og hagen skal være et sted å samle venner. Han liker også den delen av hagen der han kan følge med på de som går forbi. Blant vennene i nabolaget råder en gjensidig regel om at åpen port betyr velkommen. Ønsker man fred og ro, lukker man porten og trekker seg inn i det stille rommet i hagen. Der nytes tankeflukt og litteratur.

– Eller jeg sitter på den lille verandaen med nakne føtter i fuktig gress og drikker morgenkaffen og leser eller soler meg.

Trond forteller at hekken har en solid plass i hagetradisjonen i Danmark. Innrammingen sørger for at hagen er privat.

Liguster-fascisme
– Liguster-fascismen herjer. Så vi har også hekk rundt eiendommen, ler blomsterdekoratøren.

– Vi er ute så mye vi kan, og får mye frisk luft. Det er så deilig. Så har vi også en stor havestue. Med store glassflater føler vi oss «midt i hagen» også når vi er inne. Etter at vi bygde på er det plass til langbord også her.

Og mens Brian tar det meste av hagestellet, er det Trond som står for det kulinariske bidraget.

– Her er det ingenting som er tilfeldig, ler Trond. Om vi har lagt vekt på det praktiske eller det estetiske? Ja takk, begge deler. Men denne hagen skal ikke gi oss dårlig samvittighet. Derfor har vi plantet tett og sørget for at plantene fortrenger ugresset. Vi jobber i den når vi har lyst og tid, og det gir en utrolig energi i hverdagen, avslutter Trond Deetjen.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i BLOMSTER, som er et fagblad for blomsterbransjen i Norge og Danmark.

Alle foto: Trond Deetjen