21 000 elever tester smaksløkene

Denne uken tester 6.-klassinger fra hele landet smaksløkene sine. Nå skal de klare å skille de fem grunnsmakene fra hverandre.

Rekordmange skoler deltar i Smakens uke, som arrangeres første uke i november hvert år. Siden i fjor er antall skoler som er med i undervisningsopplegget fordoblet til nærmere 700.

Målet er at barn skal bruke smakssansen bedre når de spiser. Alle har et forhold til om noe smaker godt eller vondt. Nå skal de lære forskjellene på surt, søtt, salt, bittert og umami.

– Hver tredje sjetteklasse i Norge deltar denne uken i undervisningsopplegget Med smak på timeplanen. Her får de prøve seg i fem ulike smaksforsøk. Barna synes at de praktiske oppgavene er morsomme, sier Ida Berg Hauge fra Opplysningskontorene i landbruket.

Fremtidens kokker
Smakens uke arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med Opplysningskontorene i landbruket, Norges Kokkemesteres Landsforening og Nofima.

– Vi mener det er viktig at barn og unge lærer om smak. Det er jo de som både skal lage og spise maten i fremtiden, sier Ida Berg Hauge.

I Trondheim deltok over 400 elever i Det store smakstreffet denne uken. Her møtte også flere av elevene mesterkokk og tidligere leder av Kokkelandslaget, Sven Erik Renaa, til smaksduell.

– Jo tidligere barn lærer om smak, desto bedre. Smaken utvikles gjennom barndommen, og jeg tror foreldre ofte kan være overbeskyttende i forhold til barnas smaksløker, sier Renaa.

Han mener skolen har en stor og viktig rolle å spille for å lære barn om smak.

– Det er ofte slik at barn tør mer når de er flere sammen. I vår smaksduell var jeg imponert over hvordan mange klarte å skille de fem grunnsmakene fra hverandre. Spesielt bittert kan være vanskelig å identifisere.

Prøver mer
Sven Erik Renaa er optimistisk med tanke på den oppvoksende generasjons forhold til mat og smak.

– Folk reiser mye mer enn før og smaker på all slags mat fra mange land. Dagens barn eksponeres for helt andre smaker enn vi som vokste opp på 1980-tallet.

Smakens uke kommer opprinnelig fra Frankrike og arrangeres nå i en rekke land.

– I Norge har vi satt smak på timeplanen i seks år, og i år eksporterer vi vårt undervisningsopplegg til Færøyene, sier Ida Berg Hauge.

De som ønsker å teste smakskunnskapene sine kan klikke seg inn på www.smakensuke.no og ta en smaksquiz.