Snart duket for Det norske måltid

Onsdag 2. november skal en nasjonal jury med Bent Stiansen i spissen møtes på Kulinarisk Akademi i Oslo for å smake seg gjennom alle de 49 produktene som er nominert i konkurransen Det Norske Måltid. 15 av de nominerte produktene går videre til finalen.

I år er hele 49 produkter nominert i konkurransen Det Norske Måltid. Fem næringsforeninger og fem personer med solid matfaglig tyngde har satt sammen hver sin regionsjury og sammen har de nominert ti produkter fra hver sin region (ni produkter fra region Midti).

De øvrige medlemmene av juryen, foruten Stiansen, er: Kari Innerå (Nordpå), Inge Johnsen (Midti), Ole Johnny Eikefjord, Geir Magnus Svae (Sørpå) og Jørn Lie (Østpå)

Harald Osa, daglig leder i Stiftelsen Norsk Matkultur og en av prosjekteierne i Det Norske Måltid, ønsker å rette en stor takk til næringsforeningene og de matfaglige personene for jobben de har gjort.

- Her har de regionale juryene brukt sitt gode nettverk til å finne frem til svært gode produkter innenfor hver kategori. Jeg tror den nasjonale juryen får en vanskelig oppgave, sier Osa.

De nominerte produktene er:

Kjøtt – både råvarer og bearbeidet kjøtt med regional identitet:
Håndsurret utbeina stek av Lofotlam, Lofoten – region Nordpå
Reindyrsbiff fra Varangervilt, Bugøynes – region Nordpå
Entrecote fra Naturkjøtt, Nord-Trøndelag – region Midti
Hjort flatbiff fra Dalpro, Hitra – region Midti
Carré kotelett fra Prima Jæren, Rogaland – region Vestpå
Kalkunfilet, økologisk fra Homlagarden, Hardanger – region Vestpå
Andebryst fra Gårdsand, Vestfold – region Sørpå
Elgbratwürst fra Jens Eide, Lillesand – region Sørpå
Santa Kristina skinke fra Bøverstad gård, Stange – region Østpå
Livèche kyllingbryst fra Løken gård, Trøkstad – region Østpå

Fisk og skalldyr – både råvarer og bearbeidet fisk og skalldyr med regional identitet:
Strøm torsk fra Codfarmers, Nordland – region Nordpå
Halvors tørrfiskfilet fra Halvors tradisjonsfisk, Tromsø – region Nordpå
Klippfisk Gran Reserva fra Jakob og Johan Dybvik, Ålesund – region Midti
Kamskjell fra Seashell, Frøya – region Midti
Salma laks fra Salmon Brands, Bømlo – region Vestpå
Sterling kveite fra Marine Harvest, Hjelmeland i Ryfylke – region Vestpå
Varmrøkt ørret i olje fra Løyte gård, Drangedal – region Sørpå
Blansjert sjøkreps fra Fiskeeksperten Reinhartsen, Kristiansand – region Sørpå
Pepperlaks fra Troll Salmon, Engelsviken – region Østpå
Lagret rakfisk fra Trøsvik gård, Lomen – region Østpå

Frukt og grønt – både råvarer og bearbeidet frukt, grønt og bær med regional identitet:
Gulløyepotet fra Tromspotet, Troms – region Nordpå
Sibirgressløkolje fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå
Crispy salat fra Frostagrønt, Frosta – region Midti
Flavance tomater fra Orre gartneri, Rogaland – region Vestpå
Tomatsaus fra Ryfylkesmak, Ryfylke – region Vestpå
Østby Asparges fra Larvik – region Sørpå
Ringerikserter fra Røyse Ringerikserter, Ringerike – region Sørpå
Sjalottløk fra Toten Løkpakkeri, Toten – region Østpå
Mandelpotet fra Auma Mandel, Alvdal – region Østpå

Os
Edel blå fra Gangstad Gårdsytseri, Inderøy – Midti
Rød Kjerringøy fra Kjerringøy gård, Kjerringøy – region Nordpå
Blåtind fra Aalan gård, Lofoten – region Nordpå
Ridderost fra Tine Meierier, Tresfjord – region Midti
Jærosten fra Voll Ysteri, Jæren – region Vestpå
Kvit Undredal fra Undredal ysteri, Undredal – region Vestpå
Knåost fra Kråkeroe, Seljord – region Sørpå
Geitost fra Lega Ost, Vinje – region Sørpå
Fjelldronning fra Avdem gardsysteri, Lesja – region Østpå
Fjellgeit fra Fjellgeit BA , Vågå – region Østpå
Frukt- og bærdrikk – kun drikker uten alkohol:
Nordlysgløgg fra Nordlysmat, Alta – region Nordpå
Krøkebærsaft med sukker fra Midnattsolprodukter, Skibotn – region Nordpå
Didrikk, bringebærdrikk fra Pyntebær, Verdal – region Midti
Eplesaft fra Corona Safteri, Rotvoll, Trondheim – region Midti
Eplejuice fra Spildegarden, Hardanger – region Vestpå
Fruktjuice - bringebær og eple fra Balholm, Balestrand – region Vestpå
Eplemost av aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker – region Sørpå
Eplemost av Ribston fra Epleblomsten, midt i Telemark – region Sørpå
Jubileumcider fra Askim frukt- og bærpresseri, Askim – region Østpå
Ringi Gårdpresset Eple fra Øvre Ringi gård, Slependen – region Østpå

Mer informasjon om de nominerte produktene finner du på www.detnorskemaltid.no

De 15 finalistene blir offentliggjort mandag 5. desember. Hvem som til slutt vinner og blir kåret til årets produkt i sin kategori, får vi vite når finalen, og siste episode av Det Norske Måltid, går på luften søndag 11. desember på TV2.

Første episode av Det Norske Måltid starter søndag 6. november klokken 20.00 på TV2. Her skal Arne Hjeltnes og Heine Totland ta oss med på en reise i det norske matlandskapet på jakt etter noen av de beste produktene og de ivrigste matentusiastene Norge kan by på.

Det var Næringsforeningen i Stavanger-regionen som i 2008 tok initiativet til prosjektet Det Norske Måltid. Målet var å synliggjøre lokale og regionale råvarer, og derigjennom styrke primærnæringene og foredlingsbedriftene innen norsk matproduksjon. Stiftelsen Norsk Matkultur med Harald Osa i spissen er matfaglig koordinator og prosjektleder for prosjektet som nå også blir en tv-serie. Formålet med tv-serien er å formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.