Krøllete blad på morelltre

Hva skyldes det at bladene på morelltreet i år ble «krøllet» ? Det var mye bær på treet, men plutselig stoppet det opp og råtnet på greinene.

Hilsen Anders

 

Hei Anders

Det kan høres ut til at du har fått besøk av bladlus på ditt søtkirsebærtre. Bladlus er glad i søtkirsebærtrær (Moreller) og sitter og suger på de nye skudd og blader helt til de krøller seg sammen og visner. Jeg vil anbefale deg å kontakte en gartner med sprøytebevis neste vår og å få ham/henne til å sprøyte trærne dine med det som er aktuelt for dine trær. Gartneren vil finne ut av hva som trengs. (tror det kalles insektssåpe eller noe sånt).

Ellers er det smart å holde haven attraktiv for bladlusenes naturlige fiender, som f eks spurver og meiser. Det gjør du bl.a. ved å legge ut mat i fuglehus/brett, la det være busker og trær som fuglene kan søke ly i samt sørge for at det er små vannbassenger/fuglebad rundt omkring. Marihøner er også fiende av bladlusene.

Håper dette ga deg noen tips til å unngå det samme neste år. Det er i alle fall verdt et forsøk! Jeg ønsker deg lykke til! :)

Med vennlig hilsen
Marit Næss Jørgensen