Innviet nytt uterom med pusterom

De ansatte på hovedkontoret hos Mester Grønn utenfor Drammen har fått det som må være et av Norges flotteste pauserom – ute i det fri.

Tenk å kunne ta lunsjen, kundemøtet eller avdelingsmøtet omgitt av frodige blomster og planter, i grønne omgivelser – under en skyggefull pergola eller åpen himmel, akkompagnert til lyden av rennende vann? Med E18 og Liertoppen kjøpesenter som nærmeste naboer?

Det høres vel nesten for godt ut til å være sant. Men det er det ikke. Hage.no har besøkt hovedkvarteret til Norges største blomsterkjede og overvært innvielsen av en helt ny og storslått «paviljong» på 200 kvm i tilknytning til inngangspartiet på bygget.

Flerbruksrom for trivsel
Både ansatte, kunder og besøkende kan nå glede seg over et helt nytt og stilig uterom som fyller flere funksjoner, både for bedriften og de som jobber der.

− Dette er blitt et flerbruksrom som vi skal benytte fra tidlig vår til sent på høsten. Jeg både håper og tror at det vil heve kvaliteten på arbeidsmiljøet hos oss, sier administrerende direktør Erling Ølstad.

Med 100 ansatte fra 14 nasjoner er han oppatt av at alle skal trives, enten de jobber på lageret eller på kundesenteret.

− Her kan de ansatte ta pause, spise lunsj, holde møter og ha sosiale sammenkomster, sier han og peker på at det sosiale er veldig viktig på en arbeidsplass med så mange nasjonaliteter: Et trivelig arbeidsmiljø gjør det lettere å bygge bro mellom folk fra ulike kulturer, mener Ølstad.

Uteplassen kan også brukes til showroom og som kulisser for fotografering av kataloger og markedskampanjer. Da hage.no besøkte Mester Grønn hadde de nylig holdt sitt første utendørs møte med leverandører, omgitt av sesongens planter og vekster.

Fra asfaltjungel til frodig uterom
Hvordan kom så dette prosjektet i stand? Det var litt tilfeldig, viser det seg.

Tidligere var inngangspartiet hos Mester Grønn dekket av en stor asfaltert gårdsplass.

Noen kreative sjeler i organisasjonen fikk ideen om å forskjønne uterommet, mens det allikevel pågikk gravearbeider på plassen i forbindelse med overgang til vannbåren varme i hovedbygningen.

I samarbeid med hagedesigner Darren Saines, som jobber for kjeden, fikk Mester Grønn tegnet en skisse til et uterom med flere funksjoner. Og så begynte ballen å rulle.

I slutten av august sto anlegget ferdig, etter en hektisk byggeperiode på ca seks uker.

Mange håndverkere i sving
Gjennom hele sommeren jobbet håndverkere med byggingen, mens innkjøper og altmuligmann Jon Tore Fuglevik hos Mester Grønn har vært prosjektleder og koordinert alle fagfolkene.

Og de har det vært mange av: Gravere, tømrere, steinleggere, murere, flisleggere, elektrikere, sveisere og rørleggere har alle gjort sitt for at «Uteplassen» skulle bli ferdig slik at de ansatte kunne holde sommerfest − mens det ennå var sommer.

− Det gikk overraskende greit å få tak i fagfolk på kort varsel, selv om det var like inn i sommerferien, sier Fuglevik. Han har i all hovedsak har benyttet lokale firmaer fra Buskerud og Vestfold.

Uterom med innhold
På ca 200 kvm er det lagt utegulv i en kombinasjon av steinheller og kompositt terrassebord. En stor pergola, som er bygget i galvanisert stål og impregnert treverk, dekker ca 60 kvm og gir ly mot både regn og sterk sol.

Det plassbygde utekjøkkenet med innlagt vann, grill og arbeidsbenk er strategisk plassert under pergolaen, med kort avstand til sittegrupper og bord. I tilknytning til kjøkkenet er det laget urtebed med nytteplanter som kan brukes i matlagingen.

Rundt store deler av uteplassen er det bygd plantekasser i betong, og disse er konstruert for å tåle den tøffe norske vinteren. Alle plantekassene har god drenering, er isolert med styrofon og pusset med fiberpuss.

− Vi ville gjøre det skikkelig når vi først satte i gang. Dette anlegget skal ha lang levetid, derfor har vi valgt å gå for solide løsninger både i håndverk og materialer, sier Fuglevik.

Fossefall og dam
Det kanskje mest iøynefallende på hele uteområdet er et flislagt basseng i skifer og granitt, med vannspeil og fossefall. Vannet styres fra et eget pumperom som er skjult bak murveggen. Stoppekran er skjult i terrassegulvet og kan lett nås via en liten luke, forteller Fuglevik og demonstrerer løsningen.

Lys og varme
Det er også brukt store ressurser på det elektriske. Det er lagt trekkerør i alle blomsterkasser og montert spotbelysning, slik at plantene kommer til sin rett også i mørket. I taket på pergolaen sørger kvarts-varmelamper for å holde temperaturen oppe når gradestokken kryper nedover. På den måte kan utesesongen forlenges når det er kjølig i luften.

Lønnsom investering
Administrerende direktør Erling Ølstad innrømmer at det har kostet flesk, uten at han vil oppgi noen nøyaktig sum. – Jeg har ikke fått alle fakturaene ennå, sier Ølstad lattermildt da vi spør om totalprisen på uterommet.

Men han ser på dette som en investering i trivsel og redusert sykefravær.

− Det er utvilsomt kostbart å bygge et slikt anlegg, men jeg er ikke i tvil om at det vil lønne seg. Vi investerer for at de ansatte skal trives på jobb og for å holde sykefraværet på et lavt nivå, sier Ølstad. Og legger til at bedriften har god nytte av fasilitetene selv også.

Han mener at helse og trivsel går hånd og at uteplassen derfor er et bidrag for å gjøre det mer attraktivt å gå på jobb. – Jeg håper også at våre ansatte blir enda mer glad i jobben sin gjennom dette bidraget, sier Ølstad.

Navnet forplikter
Mester Grønn ble startet av brødrene Erling og Ole Ølstad i 1983 og er Norges største heleide blomsterkjede med ca 100 butikker fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

− Det ligger en stor forpliktelse i navnet vårt. Vi er flinke å pynte opp i hjemmene til folk. Da må vi pynte hos oss selv også, avslutter Erling Ølstad.

Planter etter sesong
Uteplassen er beplantet med produkter fra Mester Grønns eget sortiment, og plantene varierer med årstiden. Nå på høsten er dette noe av utvalget:

Lyng:
Calluna standard rosa, lilla og hvite varianter
Calluna rosa og hvite varianter
Erica standard
Erica busk

Pernettia
Pennisetum-Prydgress
Asters - staude
Pyntekål /Brassica – flere varianter
Hebe med blomster – flere varianter
Frilandskrysanthemum

Flere varianter vintergrønne planter (einer , oppstammet thuja og div andre).

Denne artikkelen er også trykket i siste utgave av Byggeindustrien (nr 13), som er messemagasin til Bygg Reis Deg-messen på Lillestrøm i perioden 19-23 oktober.