Krøllete tuja brabant

Jeg kjøpte åtte tuja brabantplanter på én meter i vår og plantet dem i ny jord inntill en nybygd garasje. De ser ut til å ikke greie å rette opp toppen sin sånn at de liksom krøller seg litt ned.

Jeg vannet godt da og siden (tok av strømpen) og det har heller ikke vært tørt vær hittil. Jorda jeg spadde opp er ganske kompakt og ingenting var plantet der fra før, kun plengress. Små felt av brunt har også kommet, men de ser ellers helt friske ut. Kan du hjelpe?

 Hilsen Per Arthur

Hei Per Arthur

Jeg tror du kan være inne på løsningen selv, når du nevner at jorden er ganske kompakt. Jeg vil tro at garasjen kanskje er bygget sammen med huset og at det da har kjørt anleggsmaskiner som har komprimert jorden skikkelig sammen. Da vil det ikke komme luft til røttene. I tillegg kan det hende at det er “pukket opp” under garasjen, slik at røttene har stødt på et lag med bare pukk , hvor de kanskje heller ikke får tak i vann. Hvis dette er tilfelle, vil de nok oppføre seg slik du beskriver.

Tuja liker seg i godt drenerte jordforhold, - og det er jo ikke kompakt jord. Jeg tror trærne trenger å få blandet inn litt torv eller kompost i jorden de står i! Har du mulighet for å gjøre dette, vil jeg tro at de vil gå det bedre. Det aller beste ville nok vært å plantet de et stykke ut fra garasjeveggen, men da er du jo inne på en større operasjon.

Lykke til med rehabiliteringen!

Med vennlig hilsen
Marit Næss