Verdien av grønn utsikt

Nå kan grønn utsikt bli verdsatt ved salg av boligen din. Flere eiendomsmeglere annonserer boliger med grønn utsikt.

Havutsikt, fjordgløtt eller utsikt mot fjellet er vanlig begreper i boligannonser. Utsikt eller utsyn mot uberørt natur er verdsatt høyt i Norge. I noen attraktive boligområder er det ikke uvanlig å betale opp mot en million kroner i tillegg til boligprisen for ekstra utsikt mot havet.

Grønn utsikt
I dagens boligannonser ser vi nå at begrepene grønn utsikt eller utsikt mot grøntområder nevnes oftere og oftere. Det er ikke uten grunn. Vitenskapen slår fast at pasienter med utsikt mot grønne utsikt blir raskere friske enn de som bare stirrer inn i en murvegg.

Elementene som gir oss mennesker trygghet er vann, stein, fjell, bål eller kontrollert flamme og et vidt utsyn med oversikt over bevegelser i terrenget. Teorien bak dette er at vi gjennom tidene har assosiert for eksempel et fiskevann med mat, et bål med varme og en åpen slette i skogen med et trygt sted å være, alle elementer som gir oss ro. Dette er så nedfelt i oss, at natur fremdeles virker slik på oss, til tross for generasjoner i urbant miljø.

Fortetting i bystrøk minsker den grønne utsikten. Selv nybygging av boliger og særlig blokker gir ofte de nederste etasjene lite grønn utsikt og sol. Bør vi sette krav til utbyggerne, slik at hver boenhet skal ha grønn utsikt og et minsteantall timer sol per dag?

Årstidene
I Norge byr årstidene på store svingninger på flere måter. Et eksempel er de store temperaturforskjellene mellom sommer og vinter. Mellom 30 og 40 minusgrader om vinteren er ikke uvanlig mange steder og det kan være opp mot pluss 30 varmegrader noen steder om sommeren, en differanse på 60-70 grader! Et annet eksempel er snødekket terreng og frosne vann om vinteren kontra grønn vegetasjon, regn, åpne bekker og vann om sommeren. Disse årstidssvingninger opplever de fleste mennesker som positive, selv om hålke, snø og kulde blir en minusfaktor for en del eldre mennesker.

Verdier
Tenk gjennom kontrastene i omgivelsene dine. Vil du har utsikt til gress, trær, blomster, busker, asfalt, grus, stein, vann og sjø? Betyr duft fra uteluften noe for deg? Er lydbildet du hører viktig for deg? Vil lyden av en klukkende bekk, en elv som renner forbi, bølgeskvulp, barn som leker, bil- eller industristøy påvirke deg? Betyr opplevelsen av lys, skygge og sol noe? Liker du å kjenne vinden når du åpner et vindu?

Hva er viktig for deg og hva er du villig til å betale for grønn utsikt? Betyr grønn utsikt mer eller mindre enn sjøutsikt? Men hva er den grønne utsikten fra boligen din verdt, hundre tusen eller en million?