Skal forsvare Norges hageære i London

Om få dager starter yrkes-VM – World Skills 2011 i London. På det norske landslaget skal blomsterdekoratør Trine Olafsrud og anleggsgartnerne Carl Henrik Gjelstad og Tor-Anders Kristiansen kjempe om heder og ære i grønne fag.

Onsdag 5. oktober starter verdens største internasjonale yrkeskonkurranse, og de de norske utøverne har ligget i hardtrening i flere måneder før den prestisjefylte konkurransen.

Det norske landslaget består av 21 utøvere, og tre av dem representerer altså grønne fag.

Skal bygge engelsk hage
De nyutdannede anleggsgartnerne Carl-Henrik Gjelstad fra Hof i Vestfold og Tor-Anders Kristiansen fra Mysen skal konkurrere mot 14 andre lag om å bygge en komplett hage med steinmur, tregjerde, dam og beplantning på ca 42 kvm.

Oppgaven byr på store utfordringer, blant annet fordi de skal bruke materialer som de ikke er vant med hjemmefra. Det innebærer blant annet å bygge en tørrmur i kalkstein i tråd med gammel engelsk byggeskikk.

Hagedesigner og anleggsgartner Darren Saines er coach for det norske anleggsgartnerteamet.

Les hage.no’s tidligere omtale av de unge anleggsgartnerne i artikkelen Ligger hardtrening til yrkes-VM.

Må komme på en idé raskt
Trine Olafsrud fra Halden, som også er fersk innehaver av fagbrevet, skal forsvare de norske fargene innen blomsterdekoratør-faget. Hun og de andre konkurrentene kan få inntil ti oppgaver som de skal løse.

Hun er forberdt på at det blir tøft, og ser flere utfordringer: − Det er viktig å komme på en ide raskt, og så gå for ideen, sier hun, og understreker at det også er viktig å fordele alle materialene tidlig.

Hun regner med å møte knallhard konkurranse fra de andre deltakerne, men har som mål å prestere best mulig. – Dette er uansett en flott erfaring for meg, sier hun til hage.no.

Før konkurransen har hun trent så mye som mulig, både i jobb og etter arbeidstid. Det har gått mye i teknikk-trening og uttesting av idéer.

Trond Deetjen i BLOK (Blomsterdekoratørfagets Opplæringskontor) er coach for Trine Olafsrud.

Les hage.no’s tidligere omtale av Trine Olafsrud i artikkelen Forsvarer Norges blomster-ære i yrkes-VM.

Gigantisk arrangement
Mer enn 1000 deltakere fra over 50 land skal konkurrere i totalt 46 ulike fagkonkurranser i perioden 5-8 oktober. Det er ventet rundt 150 000 besøkende til arrangementet i ExCel arena. Les mer på www.worldskills.com.