Biologiske sprøytemidler

Finnes det noen biologiske sprøytemidler for frukttrær og hvilke? Dette er i en kolonihage der folk ikke liker at det spøytes.

Hilsen Kåre

Hei

Jeg kjenner ikke til biologiske sprøytemidler for frukttrær, men vedlegger noe om "Hvordan dyrkes økologiske epler" fra Bioforsk sine sider. De har jo forsøksringer rundt om i Norge, kan hende de kan gi deg mer info.

Hvordan dyrkes økologiske epler?
I økologisk epledyrking brukes ikke lettløselig kunstgjødsel. Epletrærne gjødsles med kompost, husdyrgjødsel eller grønngjødsel. Dette er organisk gjødsel som først omdannes i jorda, før trærne kan ta opp næringa.

For å kontrollere angrep av skadedyr og sykdommer brukes først og fremst forebyggende tiltak. Friske grunnstammer, motstandsdyktige sorter, luftig plassering av frukttrærne, kalking og grøfting og stort biologisk mangfold i og rundt frukthagen er slike tiltak. Fruktdyrkeren legger dessuten til rette for at nyttedyr som edderkopper, saksedyr, marihøne, blåmeis og flaggermus skal trives i hagen. Disse lever av skadedyr. Oppstår det skade, kan direkte tiltak, som bruk av biologiske sprøytemidler være nødvendig. I Norge er det dessuten tillatt å sprøyte med grunnstoffet svovel."

Med vennlig hilsen
Marit Næss