Er bøkehekken ødelagt?

Her i boligsameiet har vi bøkehekk i store mengder. Utenfor min leilighet er den særdeles dårlig holdt, og jeg lurer på om løpet er kjørt.

Midt i hekken er det et stort hull, og toppen av de trærne er «slakkere» enn resten. Hele hekken er veldig tynnvokst, nesten ingen greiner ned mot bakken (tynt omtrent en meter opp). Kan jeg gjøre noe for å få ut nye skudd nede på hovedstammene, eller er det å klippe hovedstammen helt ned til 20cm som er eneste løsning?

Hilsen Pål

Hei Pål

Bøkehekker bør beskjæres jevnlig for at de skal bli flotte. Det kan høres ut som om noen har glemt dette utenfor din leilighet. Hvis hekken har fått vokse slik at det er blitt små trær i stedet for hekk, er det nok lite du kan gjøre for å få den til å bli hekk igjen. Bøk krever god og til dels porøs jord for å trives. Kan det være årsaken til at de «henger med nebbet»?

Du kan forsøke å kutte busken ned, men jeg tviler på at du vil få en tilfredsstillende plante igjen. Kanskje borettslaget kan spandere en ny beplantning i området som er blitt rufsete? Tror nok det kan være den beste (men dessverre ikke billigste) løsningen.

Med vennlig hilsen
Marit Næss