Nok poteter til alle

Deler av den norske potethøsten har druknet i år. Bama må starte importen tidligere.

– All nedbøren fører dessverre til alvorlige økonomiske tap for mange potetprodusenter. Men det får ikke noe å si for nordmenn flest. Det blir nok poteter til alle, det kan vi garantere, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.

Vanligvis er rundt ti prosent av potetene Bama distribuerer til norske butikker, importert fra utlandet. Det inkluderer spesialpoteter som de franske Amadie-potetene.

– Når det nå høstes mindre norske poteter enn vanlig, spiser vi raskere opp lageret som skulle holdt til langt ut i neste år. Nå må vi sannsynligvis øke importen allerede etter jul for å holde tritt med etterspørselen, sier Gultvedt.

Bra i nord
Potetinnhøstingen pågår for fullt i disse dager og fortsetter til litt ut i oktober. Et usikkerhetsmoment er lagringsevnen til poteter som har fått mye vann. Mange produsenter har også vanskeligheter med å få potetene på grunn av alt vannet på jordene.

Løk- og gulrotprodusenter har de samme problemene.

– Det er spesielt ille i år. Jeg har ikke sett lignende i mine rundt 20 år i Bama, sier Gultvedt.

Mens produsenter i Rogaland og på Østlandet sliter, har det gått bedre nordover.

– I Trøndelag ser det ut til å bli en normal høst, mens Nord-Norge har en veldig bra sesong i år, sier han.

Fra Finland og England
Nordmenn spiste 114 653 tonn poteter i fjor, eller litt over 23 kilo hver. De norske står for rundt 70 prosent av de vanlige potetene, mens sous vide-potetene

(varmebehandlet i vakuum) for det meste er importert. Sesongen for ferskpoteter er nå mer eller mindre over. Nå er det lagringspoteter som gjelder.

– Vi kommer til å kjøpe inn fra Finland, Danmark og kanskje England. I disse landene dyrker noenlunde samme poteter som hos oss, sier Gultvedt.

I februar er det klart for ferske poteter igjen, med import fra land ved Middelhavet.