Lettstelte planter i bed

Jeg skal lage "ny" hage på baksiden av huset og store deler av denne skal være kjøkkenhage. I tillegg skal jeg ha et par store bed. Elsker å bruke tid i hagen, men har ikke all verdens av tid. Ønsker derfor en forholdsvis lettstelt, men vakker og stilfull hage.

Har du noen tips til planter/trær/busker som er lettstelte, men vakre? Har du ellers tips til busker/små trær som trives best i skygge?

Jeg bor i Nordland

Hilsen Hanne

Hei Hanne

Jeg nesten ser hagen din for meg .... Første tips er å legge alle områder hvor du skal gå med heller, belegningsstein, singel eller bark. Siden vil jeg anbefale deg å bygge opp bedene med kanter. Du kan enten spørre på trelasthandelen om de kan unnvære noen pallekarmer – de er jo leddet i sammenføyningene og veldig enkle å bruke, eller du kan snekre selv av impregnerte bord. Husk da at du bør ha fuktsperre på innsiden, da impregneringen ikke bør komme i direkte kontakt med grønsakene.

Hvis du skal lage noen bed som er enkle å stelle, og samtidig lekre, (nå vet jeg ikke størrelsen), så ville jeg satset på f.eks. et vintergrønt emne ( f.eks. en formklippet furu (H8)) i midten med hvite/sorte tulipaner om våren. Kant bedet med hvitrandet eller grønrandet “Hosta”(H7). Bak Hostaen ville jeg satset på “Kvite dupper”(H7) og “Alunrot”(H6) i blanding i hele bedet. Det vil etter hvert skjule de visne bladene fra Tulipanene. Fyll hele bedet med Alunrot og Kvite dupper helt inn til furua. Hvis du får plass og du synes det passer inn, ville jeg plantet et par Evigbergknapp “Herbstfreude” (H6) i hvert hjørne eller lett fordelt. Dette gir farge om høsten.

Nordland ligger innen for herdighetssone (H5-H8), så da jeg ikke vet i hvilke av disse sonene du bor, må du selv finne ut om de plantene jeg har foreslått vil kunne trives/overvintre hos deg. Dette bedet burde gi deg mye glede med lite vedlikehold.

Forslag til trær/busker i skygge (selv om ingen trives i direkte/kun skygge) kan være; Barlind (Taxus baccata) H6, Blodbøk (på kanten av din herdighetssone, 5H), Blærespirea (busk-aktig) H6

Håper du kan bruke ovenstående til noe bra for deg. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss