Felle stor bjørk

Jeg har en stor bjørk som vokser tett inntil huset. Den er vakker, men tar mye sol og tetter til takrennene, så nå må den dessverre bort. I den forbindelse har jeg to spørsmål:

1. Når er det beste tidspunktet for å felle treet? Vurderer selv oktober.

2. Er redd det kan bli vått i hagen etterpå, er det noen busker som kan kompensere for bortfallet av den tørste bjørka?

Hilsen Marit

Hei Marit

En stor bjerk konsumerer utrolig mye vann, så jeg vil tro at mange av de gjenstående planter vil få mye bedre tilgang på vann etter at du har fjernet bjerken.

På våren stiger sevjen i bjerken og hvis du tar det da, vil det sannsynligvis blø ihjel. Skjer det, vil du muligens slippe at det kommer nye rotskudd.

Hvis du tar treet i oktober, vil du slippe sevjeproblemet, men du vil sannsynligvis oppleve at det vil komme nye rotskudd etter hvert. Dette unngår du selvfølgelig hvis du bestiller stubbefresing.

Jeg vet ikke hvor du bor og dermed ikke din herdighetsgrad, men den mest tørste busken du kan plante er Gulbambus. Etter den kan du også godt tenke en busker som Kornell, Krossved, Vier og Rynkerose.

Hvis du mener det vil bli mye vann, hvorfor ikke tenke tanken om å lage en liten dam med f eks Iris og andre vakre planter rundt?

Håper dette ga deg svar på dine spørsmål. Lykke til med fellingen!

Med vennlig hilsen
Marit Næss