Jubelsommer for bøndene nordpå

Mens bøndene i sør sliter med regn og dårlige avlinger, er det jubel i åkeren i nord.

– Det har rett og slett vært en hallelujasommer. Vi har opplevd fin temperatur og den gode blandingen av regn og sol. Mye av regnet har kommet om natta, slik at vi kunne stå opp og arbeide videre, sier Helga Nordgård til NTB.

Hun er geitebonde på Norgård 12 kilometer sør for Tromsø, men driver også økologisk grønnsaksdyrking på gården. Først og fremst har 2011 vært en god fôrsommer for Nordgård. Men nå betaler de fine forholdene seg med gode avlinger i åkeren.

På kanten
Mellom neper, gulrot, potet og brokkoli dyrker Helga Nordgård også vårløk. Det kan være et sjansespill på 69 grader nord. Men i år har det gått bra.

– Vårløken har blitt flott. Den er egentlig litt på kanten å dyrke her. Men vi har sådd den i tre år, og det har gått veldig bra. Selv i fjor klarte vi å få fram fin vårløk, sier Nordgård.

I fjor sommer var det nemlig bøndene nordpå som slet med mye tele, mye regn og dårlige avlinger.

– Telen var dyp til langt på sommeren. Våren var skit, sommeren var dårlig. Vi slet med overvintringsskader, og det vokste dårlig for oss. Den viktigste avlingen for oss er gresset vi bruker som fôr til geitene. Også gressavlingene var elendige i fjor, sier Helga Nordgård.

Tilbakebetalt
Hun får støtte av eksperten som mener bøndene i nord nå får tilbakebetalt for det elendige fjoråret.

– Nå er det bøndene i Sør-Norge som får blø. Det er en bølge som slår begge veier. Det ene året står du nesten til halsen i vann i åkeren, og det neste året er avlingene gode. I år har noen plasser i Troms opplevd at det har vært litt for tørt. Men generelt har det vært så bra at de fleste har fått avlingene i hus atskillig tidligere enn normalt, sier Odd Arild Finnes som er utviklingspilot for arktisk landbruk ved Bioforsk Nord i Tromsø.

– Stakkars folk
Helga Nordgård føler med sine yrkesbrødre i sør som sliter med korn og frukthøst.

– Jeg tenker stakkars folk! Det er nitrist å gå gjennom slike år der du legger ned arbeid og penger i stor grad og får ingenting igjen. Det er så traurig som det kan få blitt. Jeg kan ikke annet enn å synes synd på dem, sier Helga Nordgård til NTB.