Slimete og brunt kirsebærtre

De siste årene har det fine kirsebærtreet mitt blitt angrepet av noe som gjør bladene brune og slimete. Har ikke forstått hva det er, men tror jeg har løst gåten nå.

Ser flere steder snegler (slike med sneglehus). Jeg hadde aldri problemer med dette før. Hvorfor har dette plutselig dukket opp de senere årene?

Jeg må spraye treet tidlig med insektsmiddel, hvis ikke blir det «ødelagt». Er trist at det er blitt slik. Hvorfor kommer dette igjen og igjen om våren ? Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt problemet. Hva er det som gjør at snegele trives og hvor kommer de fra?

Mange spørsmål, men håper du kan gi noen gode tips og råd her. Samtidig med dette (kan være tilfeldig) ble min spirea som står ved trappen vår, angrepet av noe annet. Det må være larver e.l som spiser opp alle de små bladene. Hvis jeg ikke følger med og oppdager dette raskt, så vil det kun stå igjen de tynne grenene, uten blader.

Det som er rart at jeg har en annen type spirea som står helt tett inntil den andre (plantet ved en feil) . Den spireaen har ikke blitt utsatt, som jeg har sett. Hva er årsaken. Hva kan jeg gjøre?

Hadde satt stor pris på svar og hjelp!

Hilsen Elin

Hei Elin

Dette hørtes ille ut. Jeg forstår godt at du blir frustrert! Jeg tror du med hell kan bestille sprøyting av kirsebærtreet ditt hver vår, hvis du vil ha en bedre kvalitet på treet ditt. Kirsebærtrær er spesielt sarte og trenger en slik beskyttelse fra tid til annen. Sneglene yngler på de stedene de trives, så husk å bestille sprøyting til våren, selv om det muligens strider mot dine oppfatninger om hagebruk.

Det har jo vært et fuktig år, så det er gode forhold for sneglene, men hvorfor sneglene har fått en sånn forkjærliget for kirsebærtreet er vanskelig for meg å si.

Det samme gjelder for Spireabusken. Jeg har selv sett Spirea’er som er blitt veldig hullete, og at det må være en sort larver er nok ganske klart, men hvorfor de går på en bestemt type av Spirea kan jeg ikke hjelpe deg med, dessverre. Hva som gjør at insekter og kryp velger et bladverk fremfor et annet, er nesten et spørsmål for en biolog. Kanskje UMB kan svare på disse tingene?

Jeg håper at du slipper problemet neste sommer, og beklager at jeg ikke kan gi deg et mer utfyllende svar. Ønsker deg uansett lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss