Nyttige tips for høsthagen

Det kan lønne seg å bruke litt tid på hagestell i høst, før vinteren gjør sitt inntog. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag deler her sine høsthagetips med hage.no.

En høstøkt eller to i hagen kan spare oss for plagsomt ugress og andre ubehageligheter når våren kommer. Dessuten kan man med litt kløkt bli nesten selvforsynt med både planter og jord.

Fjern ugress før vinteren
Er du plaget med ugress som f eks. tistel, kveke og skvallerkål, bør du ta en runde med et greip og fjerne mest mulig av dette nå. Prøv å unngå å vende jorden - løsne jorden rundt planten med greipet og trekk røttene opp. Fjern også frøstander av plagsomt ugress.

Legg ugresset i midten av komposthaugen, her blir det varmest og sjansen for at ugresset dør er størst. En komposthaug med ugress bør vendes noen ganger for å sikre nedbrytingen.

Dekk til åpen jord
Det tar vare på næringsstoffene i jorda, og gir beskyttelse og mat til meitemark og biller. Løv og visne planter er godt egnet. Husk å fjerne dekket tidlig på våren slik at sola får slippe til.

Plukk frø fra planter du vil ha til neste år
Sommerblomster som ringblomst, tagetes og blomkarse er godt egnet. Oppbevar frøene mørkt og tørt i papirkonvolutter.

Bruk jorda om igjen
Ta vare på jorden i balkongkasser og potter. Til våren kan du blande den med kompost eller naturgjødsel og bruke den på nytt. Hvis plantene har hatt sykdommer, bør du ikke bruke jorda.

La flerårige planter visne før du klipper dem
... og husk at mange krydderurter kan henges opp inne og tørkes.

Vedlikehold hageredskapene
Redskap og utstyr tas inn, vaskes, repareres og stelles. Metall på greip og spader kan settes inn med litt olje for å unngå rust, og tre kan f eks. impregneres med linolje.

Er blomstene flerårige?
Pelargonia er en av våre mest brukte balkongkasseblomster. Den er for de fleste blitt en bruk-og-kast plante. Det er synd, for hvis den gjennom vinteren får stå og hvile seg kjølig og frostfritt, blir den nemlig større og flottere for hvert år. La den visne ned før du eventuelt klipper den. Husk å gi den litt vann i løpet av vinteren. Også rosmarin kan overvintres på denne måten.

Kompost er hagens gull
Hagekomposten har godt av å bli spadd om to ganger i året. Dekk den gjerne til slik at ikke næringen blir vasket vekk av regn og snø.

Komposterer du matavfall i isolert binge bør du tømme bingen og starte på nytt før vinteren. Sørg for at bingen er i god stand.

Ta vare på fuglene
Fugler er bra for mangfoldet i hagen. Mat småfuglene og bygg en fuglekasse.

Les mer på www.gronnhverdag.no