Bred støtte for Norges første strandryddedag

Et bredt spekter av organisasjoner og fagpersoner støtter strandryddedagen lørdag 16. september. Ministre, direktører, ildsjeler og skolebarn samles om å plukke søppel for å redde dyreliv.


Det er nå 121 påmeldte aksjoner, og tallet er stigende. Den internasjonale søsterorganisasjon Ocean Conservancy skrev til Hold Norge rent:

"Considering you will have 100+ cleanups, we will gain an incredible amount of data from you, and Norway will undoubtedly be atop the list of countries participating in the International Coastal Cleanup."

Norge vil toppe den Europeiske listen når det gjelder innsamling av data på marin forsøpling. Dette beror selvfølgelig på at rydderne registrerer og sender inn dokumentasjonen etterpå.

Bredt spekter av deltakere
Strandryddedagen får oppslutning hos et bredt spekter av aktører, alt fra miljøengasjerte enkeltpersoner, miljøorganisasjoner, frivillige organisajsoner, speidere, skoler, etater, kommuner og departement. Alle slutter seg om det samme: marin forsøpling er et alvorlig miljøproblem, men noe vi akter å gjøre noe med! Gjennom strandryddedagen får folk anledning til å gjøre noe håndfast for noe stort og handle lokalt for en global sak.

Hvor er det aksjoner?
Ankenes, Arendal, Bekkestua, Bergen, Bjarkøy, Dirdal, Engelsviken, Fredrikstad, Gamle Fredrikstad, Hamarøy, Haugesund, Horten, Jar, Kjeldebotn, Knarrlagsund, Kolbotn, Kolltveit, Kristiansand, Kristiansund, Kvaløysletta, Melandsjø, Misvær, Mo i Rana, Molde, Moss, Nesoddtangen, Nuvsvåg, Nykirke, Oslo, Ottersøy, Rygge, Sande i Vestfold, Sandnes, Sarpsborg, Sellebakk, Sem, Skjetten, Skjærhalden, Sortland, Stabekk, Stavanger, Søgne, Tomasjord, Trondheim, Vevang, Vågstranda, Ørsta, Ås, for å nevne noen.

Aktører som er med:
Et bredt spekter av aktører bidrar. Marinbiologene.no, barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, oppvekstsentre, studenter, enkeltpersoner, speidere, padleklubber, renovasjonsselskaper, asylmottak, bedrifter, festivaler og skjærgårdstjenesten for å nevne noen.

Disse støtter strandryddedagen:
Miljøverndepartementet, Avfall Norge, Grønt Punkt Norge AS, Syklus glass- og metallgjenvinning as, Norsk Resy AS, Batteriretur AS, ABB AS, Fjordkraft AS, Norges Fiskarlag, Kystverket, Fortum Markeds AS, Skagerak Energi og Frevar

Sitater om strandryddedagen:

Erik Solheim, miljøvernminister
- Jeg oppfordrer alle til å bli med på strandryddedagen! Det er en tankevekker å se hvor mye søppel det er, og hvor viktig det er å gjøre noe med det. Dette er et flott tiltak der hver enkelts bidrag monner - både ved å gjøre det fint på strendene, men også ved at vi kan lære mer om den søpla som ligger der.

Thomas Hylland Eriksen, sosialantropolog
- Havet er stort, men i strandkanten blir det lite. Derfor gir forsøplingen av strendene et glimt av et mye større problem, nemlig marin forurensing, og ryddeaksjonen er et lite, men viktig bidrag til å minne om vår sårbarhet og vårt ansvar. Lykke til!

Ellen Hambro, direktør i Klima- og forurensingsdirektoratet
- Har du tenkt over at bruskorken som gikk over bord i går kan finnes igjen i magen til en død fisk eller sjøfugl i morgen? Og at gjenstander av plast har så lang nedbrytningstid at de kan bli værende i miljøet i hundrevis til tusener av år?

Håkon Jentoft, direktør i Avfall Norge
- Strandryddedagen har vist at det er behov for at Hold Norge rent setter marin forsøpling på dagsorden som en nasjonal kampanjeorganisasjon og på denne måten bidrar til å løse problemet.

- Kommunene og friluftsrådene gjør en formidabel innsats i deres ordinære drift. Kommunene har vist hvor fleksible og hjelpsomme de er når de i løpet av kort tid har blitt med å organiserer ryddeaksjoner.

Nicholas Mallos, Ocean Conservancy
- Considering you will have 50+ cleanups, we gill gain an incredible amount of data from you and Norway will undoubtedly be atop the list of countries participating in the International Coastal Cleanup.

Asle Isaksen, Plastforum
- Vi har flere ganger påpekt at plastforsøplingen i verdenshavene trolig blir den største utfordringen som internasjonal plastindustri noen gang har stått overfor. Det er etter redaksjonens oppfatning alt for lite proaktiv innsats fra bransjeorganisasjonene i Norge. Dette MÅ vi ta tak i på en bedre måte.

Morten Dåsnes, Friluftsrådenes Landsforbund
- Fantastisk flott at folk engasjerer seg i opprydding av søppel langs kysten. Det er et viktig supplement til opprydding i regi av skjærgårdstjenesten og friluftsrådene.

Eva Degré, leder for marin seksjon, Direktoratet for naturforvaltning
- Det mest skremmende er mikropartikler. Vi vet de er overalt, men har ikke oversikt over konsekvensene.

Karoline Andaur, WWF Norge
- Folk flest tenker kanskje søppelet en kaster forsvinner i det uendelige havet. Tvert om så havner søppelet opp på strender og er med på å true alt livet i havet. 80 prosent av det marine søppelet kommer fra landjorda - kanskje fordi det er ingen som tillatter at store søppelberg flyter på land? Jeg håper at en markering av den internasjonale strandryddedagen vil hjelpe til å gjøre folk bevisste på problemet og ikke minst bidra til at en slutter med å kaste avfallet sitt i sjøen.

Bo Eide, engasjert strandrydder, Tromsø
- Strandryddedagen er en flott dag ute med gode venner; det er artig å være ute og man gjør noe nyttig. Dette er en ubetinget god sak, en enkel og håndfast innsats for miljøet. Det er gøy å være med fordi jeg ser umiddelbart at min natur blir penere.

Monica Kleffergård, LAS Lofoten
- Organisert strandrydding har vært med å sette fokus på marint avfall her i Lofoten. Vi i Lofoten Avfallsselskap er ydmyke og svært takknemlige for den oppslutning som har vært om strandryddekampanjen. I vår deltok nesten 470 lofotinger med å rydde nesten 5 mil strand og kystlinje! Resultatet ble over 14 tonn. Et ryddelag har også ryddet i forbindelse med den internasjonale strandryddedagen, og samlet inn ett tonn til med marint avfall (Moskenes). Statistikken har hjulpet oss til å se hva avfallet består av, og vi håper at den kan være med å bidra til at mindre avfall finner veien til kyst og hav, og her håper vi både produsenter og berørte bransjer ta ansvar. Sammen holder vi Lofoten (og Norge) rent - det betyr at alle må bidra!

Per-Erik Schulze , marinbiolog i Naturvernforbundet:
- For store deler av Norges befolkning er det veldig viktig å ha en ren og produktiv kyst. Det er jo det vi har levd av i generasjoner. Strandryddedagen er et veldig bra tiltak fordi det både fjerner søppel, dokumenterer og setter fokus på marin forsøpling slik at myndigheter kan jobbe mer med å forebygge dette. Naturvernforbundet har lokallag rundt hele kysten som er mye ute i felt og vi ser ofte at marin forsøpling av ulike slag. Ofte henger det på oljesøl, og da brytes da saktere ned.

Espen Farstad, Norges Jeger og Fiskerforbund
- Det virker som en del fiskere ikke kan oppføre seg i naturen. Snører som blir kasta bak nærmeste stein kan b lant anna gi fugler en smertefull død. Folk må oppføre seg som folk. Målet vårt er sporløs ferdsel. Enten du vil bøte på ei dårlig samvittighet eller bare hjelpe til litt ekstra, kan du hive deg med på den nasjonale Strandryddedagen 17. september.

Jaana Røine, direktør i Grønt Punkt
- Vi synes strandrydding er et godt eksempel på at den norske dugnadsånden lever i norske bedrifter. Alle ansatte hos oss oppfordres til å bli med, og vi oppfordrer også andre bedrifter og organisasjoner som jobber med miljø og samfunnsansvar til å ta i et tak på Strandryddedagen.

Mona Mordal, Norsk Resy

- Norsk Resy er en av støttespillerne til Hold Norge Rents prosjekt strandryddedagen. Vi er med fordi dette er et meget godt og viktig tiltak - både for å få ryddet bort søppelet, men også for å få satt fokus på dette alvorlige miljøproblemet. Marin forsøpling angår oss alle - både mennesker og dyr.

Solveig Moe Frøland, Kystverket
- Vi støtter strandryddedagen fordi vi ønsker å vite mer om hva slags avfall som befinner seg langs kysten vår. Viser det seg at sjøtransporten og båthavner bidrar til marin forsøpling, vil vi se på hvordan vi kan redusere dette. Strandryddedagen bidrar til en bedre forståelse av hva som er problemet knyttet til marin forsøpling.

Jacob Smith, Syklus glass- og metall gjenvinning
- Det er viktig for oss å støtte opp om tiltak som bedrer miljøet. Det er viktig å få søppel på avveier inn i den ordinære avfallsbehandlingen. Strandryddedagen er et tiltak som setter et viktig tema på dagsorden, nemlig det voksende miljøproblemet marin forsøpling.