Norge må importere 260.000 tonn matkorn i år

De store nedbørsmengdene i Sør-Norge i sommer har ført til store avlingsskader. Bare 15 prosent av kornet kan brukes til mat, og Norge må importere matkorn i et presset verdensmarked.

I et godt kornår er Norge nesten selvforsynt med matkorn, da rundt 75 prosent er norskprodusert. I år vil så lite som 10–15 prosent av avlingen bli klassifisert som matkorn, resten går til dyrefôr. Norge blir dermed nødt til å importere 260.000 tonn korn for å dekke behovet, viser tall fra Felleskjøpet.

– Store mengder korn har blitt ødelagt som menneskemat, og vi blir i år avhengige av å kjøpe korn i et presset verdensmarked, sier landbruksminister Lars Peder Brekk, i en pressemelding.

Normalt vil kornhøsten være unnagjort på denne tiden av året, men i år er 30–40 prosent av kornet på Østlandet ennå ikke høstet, ifølge Felleskjøpet. Det kornet som allerede er i hus, holder en langt dårligere kvalitet enn normalt.

Til våren vil kornbøndene mangle såkorn, og det vil være behov for å importere også dette.

Det er landbruket i Sør-Norge som er verst rammet av den regnvåte sommeren og høsten. Både Trøndelag og Nord-Norge har hatt en normalt god vekstsesong.