Rydd en strand på lørdag

Har du tenkt over at bruskorken som gikk over bord i går kan finnes igjen i magen til en død fisk eller sjøfugl i morgen? Og at gjenstander av plast har så lang nedbrytningstid at de kan bli værende i miljøet i hundrevis til tusener av år? Lørdag 17. september er den store strandryddedagen.

Direktør Ellen Hambro i Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) oppfordrer folk til å delta på strandryddedagen førstkommende lørdag. Hun skriver blant annet dette i sin blogg:

Det var mange av oss som satt klistret til TV-skjermen og med stolthet fulgte Hurtigruten på ferden nordover i sommer. Kystlinjen er en svært viktig del av både naturen og kulturen vår – og vi har enormt mye av den. Om vi regner med øyene, blir det mer enn 83 000 kilometer med kystlinje.

Men hvert år skyller havet flere hundre tonn avfall opp på strendene våre. Plastavfallet dominerer. Mye av avfallet kommer fra fiskeriflåten og skipstrafikken – og mye kommer også fra land. Forsøpling av havet er et stort miljøproblem – og det er naturligvis forbudt.

Fugl, fisk - og rein
Det er ikke bare fugl og fisk som lider av menneskets uvettige bruk av sjøen som avfallsplass. Også større dyr, som sel og rein, får problemer når de spiser eller vikler seg inn i plast eller annet avfall i sjøen eller fjæra.

- Det er første gang Norge deltar i denne internasjonale kampanjen, og jeg oppfordrer alle som bor i nærheten av en strand til å delta. Få med deg noen venner eller kolleger på en hyggelig dugnad, oppfordrer direktør Ellen Hambro.

I fjor deltok over 600 000 mennesker i 108 land.

Det er Hold Norge rent som står bak strandryddedagen i Norge. Les mer på www.ryddenstrand.no.