Mye virus på årets settepoteter

Resultatene fra årets settepotetkontroll viser at mer areal enn normalt er underkjent. Det er stor forekomst av virus som er hovedårsaken til at en såvidt stor andel ikke kan godkjennes som sertifisert vare.

På grunn av fare for forskjellige potetsykdommer er det strenge regler for settepoteter i Norge. De kan ikke importeres, og det er ikke lov å omsette annet en sertifiserte settepoteter.

Hvert eneste år dyrkes det derfor store mengder settepoteter som blir kontrollert for sykdom gjennom sesongen. I år ble det dyrket settepoteter på nesten 9000 dekar.

Inspisereres
Hver sommer reiser Mattilsynets medarbeidere rundt i hele Norge for å teste og godkjenne neste års settepoteter. En av dem er Ola Nøren Johansen. Han kan fortelle at årets kontroll avslørte mer virus på Østlandet enn på lenge. Verst stod det til med mandelpotetene, hvor 41% av dyrkingsarealet ble underkjent.

De underkjente arealene er i Hedmark fylke, mens partiene med mandelpotet i Trøndelag og Nord-Norge ble godkjent.

- I år ble det avlet settepoteter av 39 sorter på 8888 dekar, kan Ola Nøren Johansen fortelle. - De største sortene er Saturna (1503 dekar), Asterix (978 dekar) og Mandel (890 dekar).

Foreløpig er 1074 dekar underkjent som settepoteter, i overkant av 12 %.

- Dette tallet kan bli større etter virustesting, forteller han.

Nøren Johansen forteller at om en gård dyrker settepoteter, så blir alle poteter på gården behandlet etter samme strenge regelverk, også de potetene som skal omsettes til konsum.

- For å hindre spredning av sykdommer, er det viktig at settepotetgårdene holdes isolert fra andre potetfelt, forteller han.

Mer virus enn vanlig
Settepotetene kontrolleres både mot sykdommer og sortsblanding. Sykdommer det kontrolleres for er blant annet ringråte og potetcystenematode. Disse anses som så alvorlige at hele partiet stoppes hvis en av disse sykdommene oppdages. I tillegg sjekkes det for stengelråte og virus av ulike slag.

- I år har vi sett unormalt mye jordboende virus, forteller Nøren Johansen. - Dette har spesielt rammet sorten Peik, men vi har også sett angrep på Pimpernel og Rutt.

Bare sertifisert vare tillatt omsatt som settepotet
Potetene blir sjekket både mens de vokser og etter opptak. Ute i felt ser inspektørene etter misvekst i åkrene. Etter opptak blir settepotetene sjekket nøye. Hvert eneste parti blir prøvetatt og godkjent separat. Etterpå blir de pakket spesielt og solgt merket som settepoteter.

Yrkesdyrkerne bestiller det de trenger fra en settepotetforhandler, mens hobbydyrkerne kan kjøpe kontrollerte settepoteter i hagesentre eller fra en settepotetforhandler.