Forsvarer Norges blomsterære i London

Blomsterdekoratør Trine Olafsrud fra Kristiansand skal representere Norge i yrkes-VM (World Skills) i London i oktober. Nå bruker hun all ledig tid på å trene foran den tøffe konkurransen.

Hage.no møtte nylig det unge blomsterdekoratør-talentet, da hun og resten av yrkseslandslaget hadde fellessamling i Oslo i regi av World Skills Norway.

En måned før det braker løs i London har Olafsrud ett fokus: Å trene mest mulig!

− Jeg jobber med blomster til daglig og praktiserer hele tiden, men det blir noe annet å delta i World Skills. Da blir det et stort press både på tid og prestasjon, sier Olafsrud. Hun skal konkurrere mot de dyktigste unge blomsterdekoratørene fra hele verden.

Til daglig jobber Olafsrud hos Camillas Blomsterdesign i Kristiansand, hvor hun også har gått læretiden.

Hun har tidligere deltatt i flere konkurranser og fått gode plasseringer, blant annet vant hun debutantklassen i Tivoli Blomstershow i København tidligere i år.

Gå for ideen
Under årets World Skills i London vil Trine Olafsrud og de andre blomsterdekoratørene få utdelt et sett oppgaver og materialer, som skal løses i løpet av fire dager. Det kan være inntil ti oppgaver som deltakerne skal ferdigstille.

Trine Olafsrud er forberedt på at det blir tøft, og ser flere utfordringer:

− Det er viktig å komme på en ide raskt, og så gå for ideen, sier hun, og understreker at det også er viktig å fordele alle materialene tidlig.

Hun regner med å møte knallhard konkurranse fra de andre deltakerne, men har som mål å prestere best mulig.

– Dette er uansett en flott erfaring for meg, sier hun til hage.no.

I ukene før konkurransen trener hun nå så mye som mulig både i jobb og etter arbeidstid. Det går mye på teknikk-trening, i tillegg til at hun tester ut ulike ideer.

Godt håp om gull
− Vi reiser til London for å vinne, og Trines har gode sjanser, sier coach og trener Trond Deetjen.

Han er internasjonalt godkjent dommer i blomsterdekoratørfaget og er tilknyttet BLOK – Blomsterdekoratørfagets opplæringskontor.

Deetjen tilhører det norske ekspertteamet og er med på både organisering av konkurransene og bedømming av de arbeider som lages. De norske dommerne kan ikke bedømme de norske deltakerne under konkurransen.

− Det blir et enormt arbeidspress, derfor er det viktig å holde fokus hele veien – selv når man er sliten, sier Deetjen.

Han påpeker at det er viktig å fullføre ideen man har begynt på, og råder Olafsrud til å la arbeidene domineres av blomster og ikke ”stæsj” – det vil si pynt og andre materialer som de får utdelt. −Det skal være levende arbeider, sier Deetjen.

Bør trene enda mer
Han sier at kreativiteten og det tekniske går hånd i hånd, og at presset under konkurransen er stort, både på tid og ikke minst det mentale.

− Hvis mange av deltakerne hadde visst hva de går til, så hadde de trent mye, mye mer på forhånd, sier Deetjen, som har vært World Skills-dommer siden 2007. Han er også sjefsdommer i Euro Skills.

Nå har han altså godt håp om en god plassering i årets yrkes-VM for sin kandidat Trine Olafsrud.

Viktig for butikken og faget
Camilla Dversnes er Trines arbeidsgiver og innehaver av Camillas Blomsterdesign. Hun har selv deltatt i World Skills i 1999 hvor hun tok sølvmedalje.

− Det betyr mye for butikken at ansatte er med og konkurrerer. Det er ekstra spesielt for meg å ha en lærling som skal representere Norge i World Skills, sier Dversnes.

Hun påpeker at det også er viktig de andre ansatte på jobb. – Vi girer hverandre opp og blir mer fokusert på faget, i tillegg til at vi blir mer kritiske til det vi holder på med, sier Dversnes.

− Blomsterdekoratørfaget er et håndverksfag som vi er stolte av, og det er derfor bra å få vist frem hva vi kan. Dessuten er konkurranser med på å utvikle både faget og oss selv som mennesker, sier hun, og avslutter med at det også er god markedsføring.

Les også om det norske anleggsgartnerteamet som deltar i London:
I hardtrening til hagebygging i London, samt Norges hagehåp i yrkes-VM.