Har regnet ødelagt tujahekken?

Vi plantet ned ett stort parti i mai med tuja smaragd på 2 meter. Jorden er en blanding med pukk nederst, med jord rundt plantene og ca en halv meter ned, før pukk kommer.

Da vi plantet disse hadde vi kukompost i hvert hull, samt på toppen etterpå. Likevel har plantene blitt brune og er ikke som jeg forventet - grønne og fine.

Hva kan jeg gjøre for å prøve få de til å trivest bedre?

Det har vært ett utrolig til drittvær her i en lengre periode med regn, regn og atter regn ....kan dette være forklaringen?

Hilsen Ann S.

Hei Ann S

Det kan være flere årsaker til at tujaene dine ikke trives. De kan ha fått for mye gjødsel da du plantet dem, slik at de tok "dånedimpen".

Tuja er planter som trives i middels næringsrik jord og kan få gjødelssjokk. Det høres for meg ut som om dette kan være den mest plausible forklaringen.

En annen årsak kan være at det er for lite jord. Hvis røttene etter hvert har vokst seg store og ut av jordmengden dere ga de ved planting, så kommer de ut i pukklaget, som verken inneholder vann eller næring. Da vil de visne av nærings- og vannmangel.

Regnværet er nok ikke noen årsak!

Hvis trærne står til å reddes, tror jeg du skal passe på at de får bedre forhold å stå i - hvis mulig. Og husk; denne gangen skal du IKKE gi gjødsel, men alminnelig sandblandet hagejord. Husk også å passe på at jorden ikke forsvinner ut mellom steiner - ved å bruke en tynn duk.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss