Kjendiskokk åpnet matkultursenter

Den kjente matskribenten og kokken Andreas Viestad innviet nylig Geitmyra Matkultursenter for barn i Oslo. Her skal barn lære om matlaging og matglede − i naturlige grønne omgivelser. (Bildekarusell)

Omgitt av en stor og frodig kjøkkenhage, på ærverdige Geitmyra gård midt i Oslo, skal barn og unge lære om matglede og matkultur. Den offisielle åpningen fant sted torsdag 1. september.

− Jeg ønsker at barna skal lære hvor maten kommer fra og hvordan den dyrkes, sier initiativtaker Andreas Viestad til hage.no.

Han forteller at han fikk ideen til senteret for tre år siden.

− Her ligger det en fantastisk gård, praktisk talt midt i byen. Her kan vi la byen bli en levende arena for matproduksjon, sier Viestad.

Og vi tror ham så gjerne. Den tre mål store eiendommen med fredede bygninger fra 1700-tallet er omgitt av gamle frukttrær og en stor økologisk kjøkkenhage. Rundt omkring i kasser og bed står frodige grønnsaksplanter i alle varianter; reddiker, gulrøtter, urter, blomkål, brokkoli, tomater og uttallige andre vekster som kan høstes i disse dager.

Tidlig matglede gjennom matlaging
Aktivitetene på gården retter seg mot barn og unge i barnehage, skole og SFO/aktivitetsskolen. Her skal barna få lære matens opprinnelse, matglede og grunnleggende prinsipper bak matproduksjon og tilvirking.

Det vil også bli holdt private kurs på ettermiddager og kvelder og åpen dag for familier. I tillegg skal senteret drive kursing av lærere og formidlingspersonale i skoler, SFO og barnehager.

Moderne kjøkken i historiske omgivelser
I en av de gamle bygningene er det bygget opp et moderne undervisningskjøkken, med splitter nye hvitevarer og utstyr.

– Her sitter historien i veggene, sier Viestad og peker på de gamle tømmerstokkene fra 1700-tallet. Han mener at de historiske omgivelsene gir en spennede ramme for undervisningen og matlagingen som skal skje her.

Økologisk kjøkkenhage
Aktivitetene skal knyttes til matlagingskurs, dyrking av grønnsaker, frukt og urter og andre aktiviteter på gården. I vår ble det etablert en økologisk kjøkkenhage, som blir en viktig del av undervisningen.

– Lov å søle litt
Ved åpningen deltok også landbruks- og matminister Lars Peder sammen med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

– Det skal være artig å lage mat. Det må være lov å søle og rote litt underveis, bare man rydder opp etter seg, sa landsbruksministeren til sjetteklassingene fra Ila skole i Oslo, som var med og lagde mat på åpningsdagen.

Landbruksministeren pekte også på viktigheten av å ta vare på matjorda og det å kunne dyrke grønnsaker selv.

Les mer på http://www.geitmyra.no/