Sensommerblomster som tåler frost

Selv om sommerferien er forbi og hagens sommerblomster begynner å se litt stusselige ut, er det ingen grunn til å fortvile.

− Det er masse av flotte, fargerike sensommerblomster som kan friske opp krukkene og forlenge sommeren, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

− En krukke med for eksempel fargerike hagecyclamen ved inngangspartiet eller på terrassen kan du nyte helt til frosten kommer, fortsetter Bergh.

Tåler norsk høstklima
Takket være iherdig foredling av hagecyclamen finnes det foruten storblomstrede sorter også planter med små og mellomstore blomster.

De småblomstrede er fremstilt ved å krysse storblomstrede cyclamen med den opprinnelige ville arten I de siste årene har det blitt foredelt frem småblomstrede sorter som også tåler norsk høstklima.

Hagecyclamen tåler en del vind og regn, og kan faktisk tåle ned til -3 C˚.

En yndet knoll
Navnet Cyclamen kommer av gresk; kyklaminos, som i sin tur kommer av kyklos som betyr sirkel eller krets. Blomsterknoppen ser ut som den er blitt dreid rundt sin egen akse, og når blomsterknoppene folder seg ut, skjer det en fantastisk forvandling der kronbladene slås helt tilbake. Da kan blomstene minne om lette sommerfugler, som flagrer over de dekorative, hjerteformede bladene.

Cyclamen kommer fra det østlige middelhavsområdet, samt de vestre delene av Asia.

Det sies at stengelknollen til Cyclamen er en yndet matrett for grisene i Frankrike og Italia

Farger for enhver smak
Med sensommerens store utvalg av fargerike hagecyclamen kan du gi hagens krukker og bed et nytt liv.

Blomsterfargen varierer fra hvit eller blek rosa til mørk fiolett eller klassisk cyclamenrødt og med alle nyanser imellom. En krukke med mange hagecyclamen i ulike fargenyanser vil gi et livlig og fargerikt uttrykk.

Et bed med hvite hagecyclamen i en sammenplanting med grønne markdekkere og stauder vil skape et inntrykk av ro og harmoni. Uansett hvilken kombinasjon du velger er mulighetene mange − det er bare fantasien som setter grenser.