Norges hagehåp i yrkes-VM

Om få uker går verdens største internasjonale yrkeskonkurranse av stabelen i London. To anleggsgartnere og en blomsterdekoratør er på det norske landslaget, som totalt teller 21 deltakere.

Deltakere fra hele Norge ligger nå i hardtrening for å sikre at de vil være i toppform når WorldSkills eller Yrkes-VM, som det også kalles, starter.

Det er ventet rundt 150 000 besøkende til arrangementet, som i år er lagt til London 5-8. oktober. Mer enn 1000 deltakere fra over 50 land skal konkurrere om edle metaller i 46 ulike fagkonkurranser.

Blant de 21 norske deltakerne er anleggsgartnerne Tor-Anders Kristiansen og Carl-Henrik Gjelstad, samt blomsterdekoratør Trine Olafsrud.

Det konkurreres i alt fra gullsmed og frisør, til sveis, grafisk design, anleggsgartner, automatisering og billakkering.

Største WorldSkills i historien
Yrkes-VM, arrangeres hvert andre år, årets arrangement i London ser ut til å bli det største WorldSkills som er arrangert noensinne. Hovedarenaen er ExCel London. Forrige vertsby var Calgary i Canada.

Godt norsk lag
- Med bare få uker igjen er det klart at spenningen stiger. Deltakerne jobber på spreng for å være best mulig forberedt, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway.

De norske deltakerne kommer blant annet fra Oslo, Kongsberg, Stord, Trondheim, Lillehammer, Øvre Årdal, Fredrikstad, Kristiansand, Mandal, Askvoll, Slemmestad, Mysen, Tønsberg, Stavanger og Eigersund.

De konkurrerer i fagene: Blomsterdekoratør, anleggsgartner, sveising, telekommunikasjon, CNC, bilskade, mekatronikk (automatisering), elektriker, gullsmed, frisør, bilmekaniker, konditor, kokk, servitør, billakkering, grafisk design, kulde- og varmepumpemontør og helsefag.

Flere medaljehåp
- Vi er glad for å stille med det som ser ut til å være et godt rustet norsk lag. Flere av deltakerne har fått trent seg også ved deltakelse i Yrkes-EM og fått gode resultater der. Vi satser på at alle de norske ungdommene er i topp form og i rute til konkurransene starter i oktober, sier Lange.