Hva skal du plante når grankolossene faller?

Mange hageeiere velger å felle store trær som sluker lys og kaster lange skygger. Samtidig gir disse også nyttig skjerming. Hva kan man plante istedet når trærne faller? Hageekspert Marit Næss gir råd.

Tross ferietid har det i sommerukene kommet inn mange spørsmål til hage.no's spørrespalte. Hageekspert Marit Næss har hatt hendene fulle med å svare på mange av disse. Svarene blir fortløpende lagt ut på hage.no, og nå er det mange  nye svar som er å finne i basen.

Store grantrær for fall
Ett av spørsmålene kommer fra en leser som har felt noen store grantrær i hagen sin. Hun opplevde at trærne var i ferd med å bli farlig høye. Hun vil gjerne vite hva hun kan plante istedet, for å opprettholde skjerming mot nabo.

Her er svaret fra hageeksperten:
- Grantrær har pælerøtter, og jeg håper du har fått fjernet mye av disse. Hvis du ønsker å plante noe for skjerming, ville jeg trukket meg litt inn for den gamle granhekken, slik at du unngår å komme i konflikt med eventuelt gjenstående røtter. Gjødsle jorden godt og bland opp med litt god, næringsrik jord.

Sur jord
- Der det har stått nåletrær vil det mest sannsynlig være sur jord, og her kan du for eksempel plante noen av de største Rhododendronene, Syrinhortensia, store Bregner, Storekonvall (hvis det er skyggepartier), Hosta og alminnelig Hagehortensia. Hvis du trenger litt høyere trær, ville jeg forsøkt meg med Japansk Viftelønn (rød eller limegrønn).

Sjekk herdighetssone
- Siden jeg ikke vet hvilke forhold du har utover jordsmonnet, må du selv sjekke om ovenstående forslag er gangbare der du bor. Sjekk herdighetssone, sol/skygge, vind- og vanningsforhold, råder Marit Næss.

Send inn dine egne spørsmål
Du kan se flere spørsmål og svar her. Husk at basen er søkbar. Hvis det er et tema du er interessert i, fyller du inn stikkordet - for eksempel plen - i søkefeltet. Da får du opp alle spørsmål og svar som omhandler det du er på jakt etter. Husk også at du kan sende inn dine egne spørsmål. Tjenesten er gratis.