Planter til myrlendt terreng

Vi har overtatt en hytte på 450 m.o.h. Det er en stor tomt hvor mye er myrlendt. Hva kan vi gjøre for å få noe til å trives der?

På denne tiden er det litt grått og trist og vi ønsker å gjøre området tørrere og grønnere. Må vi grave opp og fylle på med ny masse og i tilfelle hva? Hytten ligger i midten av tomten, og der er det tørt. På sørsiden av hytten (i ytterkanten) er det en skråning, ellers forholdsvis flatt. På de tørre partiene som er der vokser små bjørkebusker.

Er veldig takknemlig om du kan hjelpe oss med gode råd.

Hilsen Stine

Hei Stine

Jeg vil anbefale, hvis det er masser nok, at dere graver ned drensrør der det er veldig fuktig. Da kan dere evt. føre fuktigheten dit den trengs. Hvis det ikke er dypt nok til å grave ned drensrør, bør dere – som du er inne på – fjerne eksisterende masse – “pukke opp” og legge duk over dette innen dere legger på ny jord.

Hvis det er en skikkelig myr med masse fuktighet, ser jeg for meg muligheten for at dere kanskje kunne gå “motsatt vei” og laget et lite tjern ved å utvikle myrområdet. Det er mange flotte planter som ville kunne vokse rundt tjernet og dere kunne kanskje til og med lage en liten bro, platting eller lignende i forbindelse med tjernet. Tenk på hvor flott Myrull er rundt et lite tjern! Er du ekstra heldig, ville du kanskje oppdage multer i dette området.

På de tørre områdene kan du plante lyng, kanskje lage et lite steingjerde eller sette opp skigard. Her kan du f eks så blomstereng med masser av prestekrager, rødkløver og blåklokker. Sammen med bjørkebusker er jo dette kjempeidyllisk!

Bruk de naturlige hjemmehørende plantene i disse områdene og du skal se det blir kjempekoselig!

Lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen
Marit Næss