Sterk mistanke om pærebrann på Sunnmøre

Mattilsynet har sterk mistanke om funn av pærebrann på Valderøy i Giske kommune og Ellingsøy i Ålesund kommune.

Dette er første gang pærebrann er påvist nord for Sogn og Fjordane fylke. Smitte av sykdommen kan blant annet spres med bier. Mattilsynet ber derfor alle uregistrerte birøktere om å melde sin virksomhet til Mattilsynet.

Symptomer er funnet i en type av planten mispel, som er svært mottakelig for sykdommen, Cotoneaster bullatus (bulkemispel). Mistanken oppstod ved at eier sendte inn prøve fra syk plante.

Mattilsynet vet foreløpig ikke hvordan smitten kan ha blitt spredt til området. Vanlige smitteveier over lengre avstander er spredning med infiserte planter og plantedeler, for eksempel podekvist, men også med maskiner og utstyr som er brukt til beskjæring og håndtering av infiserte planter

Infiserte planter skiller ut bakterieslim, også i blomstene. Det kleber seg lett til insekter, for eksempel bier, og dermed kan bakterien overføres fra blomst til blomst via insekter. Bakterier kan også finnes på overflaten av pollen, som kan spres med vind og insekter til friske blomster.

Med bakgrunn i dette finner Mattilsynet grunn til å minne om at det er svært viktig at alle som driver med bier melder om sin virksomhet til Mattilsynet.

Informasjon om dette finner du på Mattilsynet.no. Hensikt med register er for raskt å kunne informere, forebygge, begrense eller utrydde sykdom hos bier og planter der bier kan være en del av smitteoverføring.

Mattilsynet er i gang med å kartlegge området for eventuelt andre forekomster av mottakelige/syke beplantninger.

Videre strategi for nasjonal bekjempelse av sykdommen vil bli fastsatt i nær framtid.

Svært skadelig sykdom på eple og pære
Plantesykdommen pærebrann, som er forårsaka av bakterien Erwinia amylovora, angriper i Norge først og fremst bulkemispel og pilemispel, men kan og angripe eple- og pæretre samt flere arter i rosefamilien. På verdensbasis er pærebrann en av de mest skadelige sykdommene på eple og pære.

Det er forbudt å plante og omsette til videre dyrking bulkemispel, pilemispel og Cotoneaster- Watereri-hybrider i Norge.