Blomsterhav blir jord til minnelund?

Blomsterhavet utenfor Domkirken i Oslo vil bli kompostert til ny jord. En av flere ideer er å lage en minnelund for terrorofrene og at jorden skal brukes der. (Bildekarusell)

Det enorme blomsterhavet ved Domkirken i Oslo vil en dag visne, selv om det stadig legges på nye, friske blomster.

Mange lurer på hva som vil skje med blomstene når de etterhvert skal fjernes. Det er også store blomstermengder ved Slottet, Stortinget og andre steder i hovedstaden.

- Når den tid kommer vil alle blomstene nennsomt bli samlet sammen og fraktet til komposteringssenteret på Grønmo. Der blir de gjort om til jord, sier informasjonssjef Erik Hansen i Oslo kommune til hage.no.

- Kort og gjenstander vil også bli tatt vare på, opplyser Hansen.

Han forteller at blomstene vil bli atskilt fra alt annet avfall og vil bli behandlet på en verdig og profesjonell måte av Renovasjonsetaten.

Blomsterhavet vil fortsatt bli liggende
Det er uvisst hvor lenge blomsterhavet utenfor Domkirken blir liggende. Stadig nye friske blomster blir lagt på, og publikum strømmer til for å vise sin medfølelse og omsorg.

- Det er egentlig Oslos befolkning som bestemmer hvor lenge blomsterhavet lever. Så lenge nye mennesker strømmer til og viser sin omsorg ved blomsternedleggelse, vil vi ikke fjerne det, sier Hansen.

Han viser til at det fortsatt er mange flere som vil oppsøke Domkirken når de kommer hjem fra ferie denne uken og neste, og ikke minst i forbindelse med skolestart senere i august.

Norway Cup med titusenvis av tilreisende i hovedstaden bidrar også til at blomsterhavet vokser.

Tett samarbeid
Hansen forteller at Oslo kommune har et nært og godt samarbeid med både Stortinget, Slottet, Statsministerens kontor, AUF/Arbeiderpartiet og Domkirken i spørsmålene om hvordan man skal håndtere alle blomstene.

- Det er også kommet inn mange ideer og kreative forslag om blant annet minnelund. Mange gode hoder vil den nærmeste tiden diskutere hva som kan gjøres for å minnes ofrene, sier Hansen

Blomsterinnsamling ved Oslo rådhus
Oslo kommune vil tidlig denne uken sette ut container ved Rådhuset slik at gårdeiere i Oslo kan levere inn visnede blomster som er lagt ned på deres eiendommer.

- Vi oppfordrer gårdeierne til å benytte seg av dette tilbudet, så skal kommunen sørge for at blomstene blir ivaretatt på best mulig måte, sier Hansen. Han forteller også at det blir satt opp en egen container hvor man kan levere inn lysrester og -lykter.

Også i Tromsø vil blomstene bli godt ivaretatt. Les mer her.

Les mer om blomsterhav og minnemarkeringer her.

Se bildekarusell under.