Lettstelte planter i bratt skråning

Vi har bygget hus og har ei bratt skråning ved siden av huset. Den er så bratt at det som skal plantes der må tåle lite stell og bør helst være litt ruvende. Skråninga er ca 10x 15 m.

Jeg er elendig med planter og kan ingenting - men VIL så gjerne. Synes ikke at det som kalles vintergrønne vekster er pent. Ønsker meg masse farger. Kan du tipse meg om hva jeg kan plante i skråningen, hva som fungerer sammen, og hva som ikke fungerer sammen?

Tusen takk.

Hilsen Elin

Hei Elin

Jeg ville satset på en blanding av busker og stauder. Du må sannsynligvis, hvis det er veldig bratt, kanskje lage noen “lommer” som du enten snekrer opp eller murer opp, for at det skal være nok jord til at litt “ruvende” planter skal kunne etablere seg.

Plasser grupper av tre planter sammen i trekant-formasjon jevnt fordelt (om du velger symmetri eller tilfeldig plassering, velger du selv) Til disse trekant-beplantningene kan du f.eks. bruke Rhododendron “Cunninghams White” eller “Grandiflorum”, (1,5- 2 m, lillarød, halvskygge og egen type jord som du blander inn), GrefsheimSpirea (1,5 m, alminnelig jord, hvit, allslags lys), Praktgullbusk – Forsythia Int. “Lynwood Gold” (Gullgul, 1,5 – 2 m, alminnelig jord, sol-halvskygge), Hagehortensia mac. “Alpengluhen” (1-1,5 m, dyprosa, samme jord som Rhododendron, halvskygge), det kan også bli fint å lage “trekanter” med 3 forskjellige høyder av Tuja. Da har du noe å sette julelys i, når desember kommer.

Dette er noen “ruvende planter”, men siden jeg ikke vet noe om klimaet (herdighetssonen) du har på ditt bosted og ikke vet så mye om lysforholdene, må du selv sjekke om de foreslåtte plantene kan trives hos deg.

Til å fylle ut de åpne områdene rundt de større plantene kan du f eks plante stauder som kommer igjen år etter år, f eks “Gravmyrt”, “Hagesildre”, “Krypfredløs”, “Storkenebb”, “Bladliljer-Hosta”, tuer med “Prakthumleblom” eller “Alunrot”. Disse plantene kan du velge ut noen av eller du kan plante dem litt rundt om kring. Jeg vil anbefale deg å lage deg en bildeoversikt over de forskjellige plantene, og så kan du kanskje ta den med til ditt nærmeste hagesenter, slik at de kan hjelpe deg litt på vei i forhold til hvilke planter som kan trives hos deg eller ikke.

Håper jeg har gitt deg et lite “kick-start” med ovenstående og så må du gjerne sende inn nytt spørsmål, hvis du lurer på noe vedr. mine forslag. Det skal nok bli fint hos deg etter hvert! Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Marit Næss