Forskere mener fjellbeite gir sunnere melk

Kuer som går på fjellbeite leverer melk med flere antioksidanter og en sunnere sammensetning av fettsyrer, ifølge ny forskningsrapport.

Sammenheng mellom beite og melkekvalitet er en av delene av Bioforsk-prosjektet «driftssystemer for et bærekraftig landbruk i fjellbygdene». Stipendiat Hanne Sickel sier til Nationen at fjellmelk blant annet har et høyere innhold av vitamin E, som er en sterk antioksidant.

Ifølge rapporten øker også innholdet av flerumettede fettsyrer (CLA) og omega 3, samtidig som omega 6 er konstant.

– Fjellplanter inneholder også mange ulike terpener og fenoler, som går over i melken og kan påvirke smak og smaksutvikling direkte eller indirekte. Til sammen kan det gi sunnere meieriprodukt med særskilte smaksegenskaper, sier forskeren.

Avdelingsleder Ragnar Eltun ved Bioforsk Øst mener melkeprodukter av god kvalitet og som har en god historie knyttet til tradisjoner og landskap, bør kunne nå nisjemarkeder med høyere betalingsvilje enn for vanlige melkeprodukter.

Støling er en naturlig del av driften på de fleste melkeproduksjonsanleggene i Valdres.