Corona er favoritten

Butikkeier Trond Svellet sverger til Corona i sommervarmen. Og det er ikke mexicansk øl han har i tankene, men jordbær – gjerne med smeltet hvit sjokolade.

Stativet med de røde bærene står sentralt plassert ved inngangen til Gutta på Haugen i Ullevålsveien, et kort stykke opp fra Oslo sentrum. Feriestemningen har inntatt butikken. De faste kundene er på ferie, og turistene er få i denne delen av byen. Kassene med jordbær er det beste trekkplasteret.

– Det finnes jordbærsorter som er fine å se på, men kanskje ikke er så søte. Corona er en type med ideell kombinasjon av smak og utseende. Fine å se på og med god smak. Det er den folk vi ha, forteller Svellet.

Jordbærkø

Jordbærprisene kan sammenlignes med været for tiden – raskt skiftende. Svellet holder en pris på 35 kroner kurven, ned 5 kroner fra uken før. Det har gått jevnt nedover, fra oppunder nitti kroner helt i starten av sesongen.

Andre steder i hovedstaden har prisene allerede krøpet under 25, som på Grønland, og i salgsboder langs hovedveiene på Østlandet kan man få flotte bær til 19 kroner kurven.

Norgesrekorden så langt i sommer ble trolig satt på Helgeland forrige uke der Rema 100 på Nyrud i Mosjøen satte ned prisen til 10 kroner kurven. Dette ga tilnærmet kaotiske tilstander skal vi tro Helgeland Arbeiderblad: «Folk stimlet sammen i en 50 meter lang kø foran pallene. Og utenfor var det fullstendig trafikkaos når alle skulle trenge seg inn på den altfor trange parkeringsplassen foran butikken»

En smaksbombe

Gutta på Haugen og Svellet tar slike bransjestunt med stoisk ro. Av prisen på 35 kroner kurven, er grossistprisen 19 kroner.

– Jordbær ned til 10 kroner kurven lever man ikke av i Norge. Det er tross alt noen som skal dyrke dem, plukke dem og transportere dem.

Han mener også at kassekjøp av jordbær er mer vanlig utenfor byer der folk kjøper blant annet til sylting. Selv har han to måter han nyter bærene på:

– Enten med jordbær og fløte. Det vekker barndomsminner. Men ellers kan jeg anbefale å dyppe bærene i smeltet, hvit sjokolade, sier han. – Det er noe som skjer når den søte sjokoladen møter det friske og syrlige i bærene – en perfekt kombinasjon! (