Bruk midler mot flått, mygg og andre insekter med omhu

Plagsomme småkryp kan ødelegge sommerfreden. Det er mange metoder å beskytte seg på – men vær på vakt, myggmidler kan være skadelig – spesielt på små barn.

Enkelte myggmidler er meget effektive og kan virke mot midden flått i tillegg til mygg og knott. Midlene kan derimot også ha uheldige helsemessige egenskaper. Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) fraråder derfor generelt bruk av myggmidler på små barn.

Når du plages av flått, mygg eller andre insekter anbefales følgende enkle forholdsregler:

■Dekk til mest mulig av huden med klær.

■Påfør et tynt lag med myggmiddel der du ikke får dekket til huden.

■Påføring av myggmiddel på klær gir også god beskyttelse!

■Les alltid teksten på etiketten før bruk.

■Bruk ikke myggmiddelet på sår, irritert eller solbrent hud eller på områder med eksem.

■Klif fraråder generelt bruk av myggmidler på små barn under tre år.

Forsiktig med små barn

Stikkemygg

■Av verdens mer enn 3000 ulike arter stikkemygg, lever 38 arter i Norge.

■Stikkemyggen navigerer etter lukt og ånde fra mennesker eller dyr.

■Det er kun hunnmyggen som stikker og suger blod. Blodet fungerer som et ”proteintilskudd”. En hunnmygg som har fått en slik tilførsel av blod kan legge omtrent ti ganger flere egg enn uten blod.

Det finnes mange myggmidler på markedet, og noen av disse inneholder DEET. Dette er et mye brukt stoff i myggmidler både i Norge og i resten av verden.

Produkter som inneholder mindre enn 20 prosent DEET er tillatt solgt i Norge, men de skal ikke brukes på barn under tre år. Grunnen er at DEET er klassifisert som helseskadelig (farlig ved svelging og irriterer øyne og hud).

Bruk lave konsentrasjoner!

På større barn bør man bruke produkter med lave konsentrasjoner av DEET. For å begrense mengden av midlet som påføres barn, bør en voksen ta litt av middelet i hånden og deretter smøre det på barnets bare hudområder.

Barnas hender bør ikke behandles fordi de kan putte fingrene i munnen og få i seg stoffet på den måten, eller de kan klø seg i øynene som blir såre og irritert. Påføring på klær – og ikke direkte på huden – gir også beskyttelse.

Sjekk om du har flått

Flått

■Flått er flere arter edderkoppdyr som tilhører bestemte familier av midder.

■Utbredt over store deler av verden, og i Norge finnes åtte arter.

■Skogflått (skaubjønn, skaumann, tege etc.) er den vanligste.

■Skogflått kan overføre sykdommene Lyme borreliose som skyldes en bakterie, og skogflåttencefalitt (hjernehinnebetennelse) som skyldes et virus.

Om du oppholder deg i områder med mye flått, er det viktig å se godt etter på både huden og klærne. Hvis du ser en flått som kryper på kroppen, er det viktig at den ikke får bite seg fast. Sjekk barna spesielt nøye. Flått som allerede har bitt seg fast, er det viktig å fjernet så raskt som mulig. Risikoen for overføring av smitte er lavest de første 24 timene. Et rødt utslett rundt bittstedet kan være et tegn på smitte.

Unngå kontakt med øyne

Unngå kontakt med øyne eller innånding av stoffet. Dette kan lett skje ved bruk av for eksempel spray. Dersom det skulle oppstå mindre tegn til reaksjon der myggmiddelet er påført, bør området vaskes. Vask huden med såpe når du ikke lengre har behov for beskyttelse. Ved alvorlige reaksjoner bør du kontakte lege eller Giftinformasjonen på telefon: 22 59 13 00.