Oslo skoghovedstad i to dager

I neste uke blir Oslo Europas skoghovedstad i to dager. Ministermøte, treplanting ved Kronprins Haakon Magnus og fotoutstilling er noen av ingrediensene under konferansen Forest Europe.

Skogansvarlige ministre fra hele Europa samles om en uke i Oslo. På dette møtet vil ministrene vurdere om det skal startes forhandlinger om en folkerettslig bindende avtale om skogforvaltning. Dette vil i så fall være et historisk vedtak. Norge har formannskapet i den skogpolitiske prosessen FOREST EUROPE, og landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er vert for ministerkonferansen, som arrangeres av Norge og Spania, det neste formannskapslandet.

HKH kronprins Haakon vil foreta den offisielle åpningen av konferansen tirsdag 14. juni klokken 0900. I forkant av åpningen vil han forestå en treplanting sammen med Lars Peder Brekk og hans spanske kollega Rosa Aguilar Rivero i hagen til Det norske Skogselskap i Wergelandsveien 23. Treet som plantes er det siste i en treplantingsaksjon ved skolebarn, som har foregått i hele Norge i forkant av konferansen for å spre kunnskap om skog og skogens rolle, samt for å kompensere for klimautslipp i forbindelse med reiser til ministerkonferansen.

De europeiske forpliktelsene fra ministerkonferansen skal legge grunnlaget for å videreutvikle og styrke arbeidet med bærekraftig skogbruk i regionen, og å bidra til å møte globale miljøutfordringer. Skogen kan gi vesentlige bidrag for å begrense klimaendringer. I tillegg er det viktig å begrense ulovlig hogst, tap av biodiversitet samt å fremme en grønn økonomi med lave utslipp av klimagasser, miljøvennlig produksjon og forbruk og skape nye arbeidsplasser. Det forventes derfor at de skogansvarlige ministrene vil ta beslutninger som fortsetter å sikre bærekraftig skogforvaltning og beskyttelse av skogenes funksjoner.

Dette innebærer utvikling av den skogpolitiske prosessen gjennom en felles visjon for skog, felles mål frem til 2020 og konkrete tiltak, samt styrking av samarbeidet i Europa gjennom å lansere forhandlinger for en rettslig bindende avtale på skog. Ministerkonferansen er også forventet å ta imot representanter fra 50 observatørorganisasjoner og land utenfor Europa.

2011 er FNs internasjonale skogår. Ministerkonferansen i Oslo vil bidra til å fremme skogens rolle og synliggjøre og skape bevissthet rundt den globale betydningen av bærekraftig skogforvaltning i Europa for miljø, samfunn og bærekraftig utvikling.

Skogåret markeres i Norge med forskjellige aktiviteter i samarbeid med norske partnere, for å gi innsikt, engasjere og skape dialog rundt skogens betydning og muligheter for oss alle.

I Oslo vil publikum kunne oppleve skogens mangfold på fotoutstillingen “Våre trær. Våre røtter. Vår fremtid.” som vises på Rådhusplassen 8.-16. juni. Utstillingen er også del av skogarrangementet som vil foregå i Spikersuppa 14.-15. juni.

Bannere på Karl Johan vil synliggjøre Oslo som Europas “skoghovedstad” på konferansedagene.