Mattilsynet: Trygt å spise agurk i Norge

Mattilsynet følger situasjonen i Tyskland etter nyheten om at spanske agurker likevel ikke har forårsaket E. coli-utbruddet. Foreløpig er det ingenting som tyder på at noen er smittet av mat i Norge.

 

Smitten ble i forrige uke sporet til spanske agurker, og Mattilsynet har kontaktet alle produsenter i Norge for å hindre at de mistenkte agurkene når norske forbrukere. Nå viser imidlertid tyske laboratorietester at agurkene ikke inneholder den dødelige varianten av E. coli-bakterien som har ført til flere dødsfall.

– Vi har ennå ikke fått noen offisiell beskjed om at agurkene ikke er smittekilden, men vi følger situasjonen tett. Uansett er anbefalingen fra tyske myndigheter den samme som før – folk frarådes å spise agurk, tomat og salat. Rådet er basert på intervjuer med dem som er blitt syke, og dermed er situasjonen på mange måter den samme, sier Kristina Landsverk, direktør for tilsynsavdelingen i Mattilsynet, til NTB.

Trolig ingen smittet i Norge

Hun understreker at ingenting tyder på at noen er smittet i Norge.

– Foreløpig er det bare en person som er rapportert syk i Norge, men det er ikke noe som tyder på at han eller noen andre er blitt smittet her i landet, sier Landsverk.

Denne uken ble det oppdaget at to mindre partier med de mistenkte spanske agurkene var solgt i Norge, og Mattilsynet jobbet med å få oversikt over hvor de var havnet.

– Ved så alvorlige utbrudd handler man basert på mistanke, og det er det vi har gjort i denne situasjonen. Dersom det ikke lenger er mistanke om smitte, vil vi selvfølgelig slutte å følge opp hva som har skjedd med disse agurkene, sier Landsem.

Hun understreker at man trygt kan spise agurk fra norske butikker.

– Den høye tollen gjør at importmarkedet så å si er ikke-eksisterende. Folk kan trygt spise agurk som selges i Norge, sier Landsem.

Kan spores til Tyskland

Mandag ble det kjent at en mann er innlagt på sykehuset i Kristiansand med EHEC-infeksjon. Hvor smitten stammer fra, er fortsatt uklart, men Folkehelseinstituttet tror det kan spores til utbruddet i Tyskland. Prøvesvarene vil foreligge om noen dager.

Helsemyndighetene frykter et større utbrudd av E. coli i Norge og har gitt beskjed til samtlige sykehus om å skjerpe innrapportering av mistenkte smittetilfeller.

Hittil har 14 mennesker mistet livet i Tyskland og totalt 1.200 er smittet av E. coli-bakterien EHEC. Det er også påvist smitte i en rekke andre europeiske land.

Tirsdag ble det kjent at en svensk kvinne i 50-årene døde på Södra Älvsborgs sykehus. Kvinnen skal ha blitt smittet på en reise i Tyskland. I alt 39 personer er smittet i Sverige, og 15 av dem har utviklet nyresykdom, ifølge svenske helsemyndigheter. Alle smittetilfellene knyttes til besøk i Tyskland.

Her hjemme ber Mattilsynet nordmenn som skal reise til Tyskland om å følge råd fra tyske helsemyndigheter om å ikke spise tomat, agurk og salat. (©NTB)